Kraj za Debenhams?

Dugovječni britanski lanac robnih kuća potonuo, pretekli ih i dućani s ribičkom opremom

Velikan britanske mode, posluje još od davne 1778. godine sa 165 trgovina diljem otoka
Robna kuća Debenhams u Watfordu
 Peter Nicholls/File Photo / REUTERS

Dugovječni britanski lanac robnih kuća Debenhams jedan je u nizu nekadašnjih divova trgovine koji muku muči s novim trendovima. Da je situacija alarmantna pokazuje i činjenica da ih je po vrijednosti prestigao i lanac dućana s ribičkom opremom Angling Direct.

Naime, zbog velikih dugova i negativnog poslovanja Debenhamsova vrijednost pala je na 46,6 milijuna funti što je oko 8 milijuna funti manje od vrijednosti sada već brzorastućeg Angling Directa. Taj lanac ovog je tjedna ostvario 31,5 postotni rast prihoda od prodaje uz rast online prodaje za 24,3 posto, dok je vrijednost njegovih dionica porasla za četiri posto.

Nekad smatran velikanom britanske mode, Debenhams posluje još od davne 1778. godine sa 165 trgovina diljem otoka i godišnjim prihodom od prodaje od 2,9 milijardi funti. Prema pisanju The Guardiana, dugo godina bio je dio FTSE 100 indeksa najvrjednijih kompanija na londonskoj burzi, onda je pao u FTSE 250, da bi lani potpuno ispao iz indeksa. Danas su njegove dionice praktički pale na samo dno, te tako vrijede manje i od dionica Superdrya, Halfordsa i Carpetrighta.

No, iako se problemi ovog britanskog lanca već godinama gomilaju (samo ove godine izdali su tri upozorenja dioničarima da njihova zarada neće ispuniti očekivanja analitičara), najveća kriza nastupila je u listopadu. Tada su objavili da bilježe gubitak od 500 milijuna funti i planiraju zatvoriti 50 dućana.

Cijelu situaciju komentirao je i John Stevenson, tržišni analitičar u Peel Hunta, koji ističe kako će u budućnosti na tržištu opstati samo oni koji se prije svega mogu prilagoditi novim trendovima, usavršiti svoju internetsku prodaju, voditi veću brigu o svojim kupcima i odustati od velikih trgovina za čiji najam nerijetko izdvajaju prevelike iznose.

- Čak i ako prežive Božić, ne piše im se dobro. Debenhams će se morati suočiti s jednim od najvećih izazova u svojoj povijesti – istaknuo je Stevenson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:03