Debeljakov prijedlog

Dug države prema Brodosplitu od 120 milijuna kuna, splitski će škver pozajmiti Uljaniku

Navodno je riječ o 120 milijuna kuna, bez kamata, koje Brodosplit potražuje na ime dijela subvencija u programu restrukturiranja
Tomislav Debeljak i radnici Brodosplita
 Duje Klarić / Hanza Media

Brodosplit predlaže Vladi nagodbu glede potraživanja koje to brodogradilište ima prema državi u iznosu od 120 milijuna kuna, a taj model bi se sastojao u tome da Vlada Brodosplitu isplati taj novac, a onda bi Brodosplit tu sumu pozajmio Uljaniku bez kolaterala.

To je neslužbena informacija koju za sada ne žele komentirati ni u Brodosplitu ni u Vladi, a navodno je riječ o 120 milijuna kuna, bez kamata, koje Brodosplit potražuje na ime dijela subvencija u programu restrukturiranja te tvrtke koje država nije isplatila toj kompaniji.

Dijelom se taj iznos temelji, kazuju dosadašnje informacije, na tome da u ugovor o programu restrukturiranja nije ušla jedna sporna stavka koja je opterećivala Brodosplit na ime poslovanja prije nego što je Div Grupa preuzela splitski škver, a dio se odnosi na neisplaćene subvencije države koje je država po ugovoru morala isplatiti. Ta informacija vjerojatno se odnosi na one "pretpostavke" za koje su Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita, Darko Pappo, član uprave Brodosplita, ali i Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanika d.d., spominjali kada su govorili da se moraju ispuniti kako bi Brodosplit uložio određeni novac u Uljanik Grupu i prije potpisivanja Ugovora o restrukturiranju.

Valja, naime, zamijetiti, da je riječ o pozajmici, iako bez kolaterala, što znači da bi u slučaju stečaja Brodosplit ostao bez tog novca, za razliku od kredita od 12 milijuna eura, kojeg je Kermas Energija Danka Končara dala Uljaniku d.d., ali uz kolateral koji se sastojao od nekretnine u vlasništvu Uljanik brodogradilišta. No, ako se radi o pozajmici to još uvijek nije novac koji bi bio ulaganje u dokapitalizaciju tvrtke, pa je očito kako se Brodosplit neće na takvo ulaganje odlučiti prije nego li se potpiše ugovor o restrukturiranju i dokapitalizaciji na osnovu kojeg bi ta tvrtka postala vlasnik riječkog i pulskog brodogradilišta.

Jasno je, pak, i kako je 120 milijuna kuna, pa i s kamatama, premalo za privremeno višemjesečno financiranje Uljanik grupe dok se ne potpiše Ugovor o restrukturiranju, pa tek treba vidjeti hoće li se i kako Vlada i Brodosplit uopće dogovoriti o tom privremenom financiranju. Prvi test za to bit će 26. veljače, jer ako vjerovnici ne povuku blokade u iznosu od 107 milijuna kuna, a država i Brodosplit ne postignu dogovor, 3. maj bi na ročištu kojeg će se tog dana održati na Trgovačkom sudu u Rijeci vjerojatno otišao u stečaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:33