Pametni grad

Dubrovnik kreće s realizacijom projekta pamenog parkinga vrijednog 3,2 milijuna kuna

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

10.7.2019. u 16:08

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

10.7.2019. u 16:08

Mobilisis

Predstavljanje projekta Pametni parking

Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat Dubrovnik predstavili su rješenje koje je Dubrovniku priskrbilo kako su istaknuli čelnici Grada vodeće mjesto po primjeni moderne tehnologije, pametnih rješenja ali i samog obuhvata projekta Pametnog parkinga u svijetu. Projekt vrijedan 3,2 milijuna kuna s održavanjem na tri godine započinje s radom, a pokrenuo ga je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na NB-IoT mrežu. Za građane Dubrovnika projekt će donijeti lakše pronalaženje slobodnog mjesta putem aplikacije za mobilne uređaje. Putem nje moći će se i koristiti navigacija do slobodnog mjesta, pronaći alternativno slobodno mjesto, ali i platiti parkirnu kartu odabranim modelom plaćanja. Osim ugrađenih senzora i izrađene aplikacije za mobilne uređaje postavljeni su i javni display pokazivači putem kojih će građani i turisti koji ne koriste aplikaciju imati uvid u stanje slobodnih mjesta i nekoliko ulica ranije. Ovaj je projekt dio je niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta Dubrovnik Smart City, a proizlazi iz Strategije Pametnoga Grada Dubrovnika, strateškog dokumenta kojim se Dubrovnik odlučio razvijati u smjeru pametnoga grada.

- Realizirali smo ovaj projekt koji će za naše sugrađane i posjetitelje donijeti olakšice i raditi u njihovu korist. Posebno bih istaknuo kako smo sve segmente projekta odradili uz pomoć partnera iz Hrvatske - Hrvatskog telekoma, Profica kao izrađivača mobilne aplikacije i Mobilisisa koji je proizvođača senzora i platforme za njihov rad te javnih displeja. Ovo je kapitalni projekt ne samo za Dubrovnik već za cijelu Hrvatsku jer se radi doista o primjeni najmodernijih rješenja koja postoje trenutno u svijetu - izjavio je direktor Sanitata, Tomislav Tabak.

S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.

- Čak i u tehnološki naprednijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt pametnog parkinga koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži, i čija bi iskustva mogli slijediti, pa će, vjerujemo, mnogi slijediti naša. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji, koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimizacije lokalnih resursa i razvoja poduzetništva - istaknuo je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a.

Ovaj sustav omogućit će Sanitatu uvid u informacije koje će posljedično imati za rezultat učinkovitije upravljanje gradskim prostorom ali i utjecati na aktivni promet i smanjenje prometnih gužvi u Gradu.

- Činjenica je da je Dubrovnik grad prethodnik jednog novog smart rješenja i vjerujem da smo ovim pokazali smjer u kojem će ići ne samo Dubrovnik nego i ostali gradovi u Hrvatskoj. Dubrovnik smart parking bitan iz nekoliko razloga, a osim što će građanima olakšati traženje parkirnog mjesta i uštedjeti im vrijeme, ujedno će smanjiti gužvu u prometu jer će biti manje automobila koji cirkuliraju i traže slobodno parking mjesto, a povećat će se kvaliteta usluge koju nudi Sanitat. Ovo je početak jedne transformacije, povećanje kvalitete života i rješavanje problema u prometu. Nakon ovoga vrlo skoro dolazi car sharing sustav, a vjerujem da ćemo iduće godine po još jednom postati prvi grad u svijetu, grad koji ima isključivo električne automobile za autotaksi prijevoz. To je sve ono što ciljano radimo ka poboljšanju prometa i kvalitete života svih naših sugrađana, ali i povećane kvalitete pružene usluge svim gostima grada - kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.