Emirati dižu preradu nafte

Državna naftna kompanija Emirata najavila povećanje prerade nafte za čak 65 posto

Razvojne planove Ujedinjenih Arapskih Emirata remete zadnji potezi zemalja OPEC-a
Crpljenje nafte, ilustracija
 Tomislav Zivkovic / Profimedia, Panthermedia

Najveća rafinerija nafte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 'Ruwais' povećati će proizvodnju za čak 65 posto u narednih pet godina, najavila je državna naftna kompanija Emirata 'Abu Dhabi National' (ADNOC) koja će u 'Ruwais' 'ubrizgati' potrebna ulaganja. Riječ je o 45 milijardi dolara 'ADNOC'-ove investicije u 'Ruwais' koja treba povećati kapacitete rafinerije i petrokemijskog kompleksa u mjeri da 'Ruwais' 2025. može na svjetsko tržište izbaciti 600 tisuća barela nafte dnevno više nego što je sada slučaj.

- Cilj ulaganja je da se maksimalan kapacitet 'Ruwaisa' poveća za milijun i 500 tisuća tona nafte dnevno – poručio je izvršni direktor 'ADNOC'-a Sultan Al Jaber, pozvavši investitore na zajednička ulaganja u 'Ruwais'.

Komentirajući Al Jabarove najave, portal 'Bloomberg' napominje kako 'ADNOC' spada među one naftne kompanije na Arapskom zaljevu koje ulažu u razvoj, diverzifikaciju poslovanja i nova tržišta, s posebnim naglaskom na Aziju. Prema istome izvoru, 'ADNOC' ulaže i u kapacitete prerade nafte u Aziji koja je brzo rastuće tržište. S obzirom na to da kompanija iz Abu Dhabija drži najveći udio naftnog biznisa u Emiratima, glavno izvozno tržište nafte iz te države već sada je Azija.

Do kraja godine, kako je Al Jabar najavio 'Bloombergu', 'ADNOC' će moći na tržište plasirati oko tri milijuna i 500 tisuća barela nafte dnevno. Pritom će kompaniju iz Abu Dhabija ograničavati, za njih obvezujući zajednički potezi zemalja OPEC-a koji trenutno idu na smanjenje proizvodnje.

Plan je državne naftne kompanije Emirata da proizvodnja benzina i drugih naftnih derivata u 'Ruwaisu' do 2022. bude oko deset milijuna tona godišnje, što je duplo veća produkcija od sadašnje. Petrokemijski kompleks 'Ruwaisa', prema planovima 'ADNOC'-a, trebao bi za četiri godine imati tri puta veću proizvodnju od sadašnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:49