Državne dionice na prodaji

Država se rješava manjinskih udjela u bolje stojećim tvrtkama: Na prodaji dionice Končara

Vlasništvo države u Končaru d.d. će nakon najavljene prodaje pasti na 3,03 posto
Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara
 Marko Todorov / CROPIX

Državni Centar za restrukturiranje i prodaju donio je odluku o prodaji deset tisuća i 656 dionica Končar-Elektroindustrije d.d. nominalne vrijednosti pet milijuna kuna. Dionice će biti ponuđene na Zagrebačkoj burzi, gdje dionica Končar-Elektroindustrije d.d. trenutno postiže cijenu od 675 kuna, 205 kuna više od nominalne vrijednosti.

- Prodaja dionica Končara vršiti će se u cijelosti ili u manjim paketima pri čemu će se veličina svakog pojedinog paketa utvrditi pri davanju naloga u dogovoru s ovlaštenim investicijskim društvima – najavljuju iz CERP-a, čije će vlasništvo u Končaru d.d. nakon najavljene prodaje pasti na 3,03 posto.

Država spomenutom odlukom dodatno smanjuje svoje vlasništvo u Končaru d.d., nakon što je iz pretvorbe tog društva izašla kao vlasnik 21,58 posto njegova kapitala. Većinsko vlasništvo u Končaru drže mirovinski fondovi, a među deset najvećih dioničara ima i pojedinaca poput istarskog brokera Kristijana Floričića i dvojice ulagača koji se kriju iza skrbničkih računa.

Sredinom tekućeg mjeseca Končar d.d. objavio je prodaju jednog od društava u sastavu Holdinga kojim upravlja, Končara – EL d.o.o. talijanskoj tvrtki Lovato Electric. U istome razdoblju Končar je prodao i vlasničke udjele u tvrtki Končar-Kućanski aparati d.d.

- Očekuje se da će navedena transakcija u narednom razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar – poručeno je iz Končara prilikom transakcije s talijanskim kupcem.

Prošlu godinu Končar je završio s prihodom od dvije milijarde i 867 milijuna kuna i s dobiti od 128 milijuna kuna, što je porast od 19 posto u odnosu na 2017.. Rasle su i primljene narudžbe kompanije, i to za 18 posto u odnosu na pretprošlu godinu.

Osim o prodaji dionica Končara, Upravno vijeće CERP-a odlučivalo je na posljednjoj sjednici i o imenovanjima u upravljačka i nadzorna tijela, među ostalima, Borova, Brijuna Rivijere i RIZ-Odašiljača. Prijedlozi imenovanja, prema priopćenju CERP-a, bit će objavljeni naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:15