Novi pokušaj

Država preko javnog natječaja prodaje Češku vilu, početna cijena je 32,1 milijun kuna

Država već godinama pokušava pronaći investitora za ovaj atraktivan prostor
Češka vila, izvana i detalji iz unutrašnjosti
 Krešimir Žabec / Hanza Media

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o prodaji tzv. Češke vile na otoku Visu putem javnog natječaja po početnoj cijeni od 32,1 milijun kuna.

Prema propisanim uvjetima natječaj je otvoren do 30. studenog ove godine, a riječ je o uvjetovanoj prodaji. Naime, potencijalni kupac mora u roku 36 mjeseci izgraditi i staviti u funkciju građevinu ugostiteljsko – turističke namjene. Prema Urbanističkom planu uređenja Češke vile na toj lokaciji je predviđen hotel s maksimalnim kapacitetom od 160 kreveta. Prema tekstu natječaja država prodaje objekt “Češku vilu” veličine 16650 četvornih metara i zemljište veličine 38806 četvornih metara. Država već godinama pokušava pronaći investitora za ovaj atraktivan prostor koji se nalazi na samom ulazu u viški kanal.

Od 2014. godine raspisano je nekoliko natječaja za davanje ovog objekta u koncesiju na 50 godina, ali investitor nije pronađen. Posljednji natječaj Ministarstvo državne imovine raspisalo je u srpnju prošle godine. Rok za davanje ponuda bio je 16. listopad. Kako nije bilo ponuda rok je dodatno produžen za mjesec dana. Kako ponuda i nadalje nije bilo, Vlada je danas taj natječaj stavila van snage i objavila prodaju objekta. Gradonačelnik grada Visa Ivo Radica tvrdi da zainteresiranih za koncesiju nije bilo te je uvjeren kako će se na ovaj način konačno riješiti ovo pitanje.

"Imamo pismo namjere investitora za kupnju Češke vile pa se nadam da ćemo uspjeti ovo prodati i privesti svrsi a to je da se na Visu razvija elitni turizam". Na pitanje da li to znači da imaju poznatog kupca, Radica odgovara kako je dosad bilo puno pisma namjere i za koncesiju i za kupnju, ali eto to nikad nije realizirano. On naglašava kako plaža koja se nalazi iza vile nije dio prodaje i ona ostaje javno dobro. Na primjedbu kako je rok za podnošenje ponuda, 30. studeni, možda kratak, Radica tvrdi da se s tim ne slaže. "Do sada je bilo više natječaja, zainteresiranima je sve oko ovog javno pa smatram da je rok od skoro 50 dana dovoljan".

U natječaj su stavljene i vrlo rigorozne mjere osiguranja. Tako će odabrani investitor ugovor o kupnji morati potpisati u roku od 90 dana od odabira. Ako ne ishodi građevinsku dozvolu u roku 12 mjeseci plaća kaznu od milijun kuna, a ukoliko hotel ne bude završen u roku 36 mjeseci kazna iznosi 3 milijuna kuna. Također, odabrani investitor do dana potpisa ugovora mora Ministarstvu državne imovine predati bezuvjetnu bankarsku garanciju izdanu od banke koja ima najmanje rejting BBB i vrijednost ukupne imovine veću od 10 milijardi kuna. Garancija mora biti važeća do završetka izgradnje objekta.

“Češka vila”nalazi se na području grada Visa koji se naziva Grandovac. Sagrađena je na prijelazu između 19. i 20. stoljeća kada je nosila naziv Vila Topić. Nakon Prvog svjetskog rata objekt su kupile Čehoslovačke željeznice i tako je dobila današnji naziv. Nakon Drugog svjetskog rata vila je nacionalizirana, a u nju se uselila JNA čije je zapovjedništvo bilo tamo do 1992. godine. Nakon odlaska vojske objekt je u potpunosti devastiran i godinama propada. Oko vile se nalazi veliki park, a iza nje je prekrasna plaža.

Nakon sjednice Vlade ministar državne imovine Goran Marić je novinarima kazao kako će ukupna investicija sigurno biti do 100 milijuna kuna. Prema njegovim riječima izgradnja hotela bi mogla početi za godinu i pol dana. On tvrdi kako je ovo prvi puta da se u natječaj ide po procijenjenoj vrijednosti te se nada da će biti ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:17