Bitka oko pristojbi

Doznajemo koliko će zadužene građane u prosjeku stajati solemnizacija

Većina banaka, čini se, ostaje pri odluci da je solemnizacija nužna u ugovaranju moratorija na otplatu
Ilustracija, banka
 Damjan Tadic / CROPIX

Većina banaka nema namjeru odustati od solemnizacije aneksa ugovora o kreditu prilikom realizacije moratorija, ali poziva državne institucije da razmotre mogućnost snižavanja troška te usluge.

Hrvatska udruga banaka smatra kako je u ovom trenutku važno da svi dionici nastupaju konstruktivno i da svatko u okviru svojih domena i nadležnosti pruži aktivni doprinos s ciljem ublažavanja posljedica krize. Pritom pozivaju nadležne institucije “da razmotre mogućnost snižavanja troškova solemnizacije dodataka ugovora o kreditu u trenutačnim okolnostima, kako bi se ukupni trošak za građane dodatno smanjio”. Solemnizirani ugovori većinom se odnose na stambene kredite i ovjeravaju se kod javnog bilježnika, a cijena usluge ovisi o vrijednosti kredita.

Prema pravilniku

Na prozivku banaka kako bi se i javni bilježnici mogli odreći prihoda od solemnizacija reagirala je predsjednica Javnobilježničke komore Zvjezdana Rauš-Klier podsjećajući kako su javni bilježnici pod ingerencijom Ministarstva pravosuđa te da su vezani propisima koji reguliraju tarife i naknade.

- Mi ćemo postupiti prema nalogu koji dobijemo od resornog ministarstva - rekla je predsjednica Javnobilježničke komore.

U priopćenju Javnobilježničke komore još je preciznije navedeno da javnobilježnička služba postupa sukladno Pravilniku o privremenoj javnobilježničkoj tarifi i Zakonu o javnobilježničkim pristojbama te primjenjuje članak 16. stavak 4. Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi i Tbr. 7.i 1. Zakona o javnobilježničkoj pristojbi, čije je propise donijelo Ministarstvo pravosuđa i Hrvatski sabor kao nadležne institucije.

- Trošak solemnizacije aneksa sastoji se od nagrade javnih bilježnika, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist državnog proračuna - navodi se u priopćenju.

S obzirom na specifične uvjete u kojima živimo zbog pandemije koronavirusa, predsjednicu Komore pitali smo kako će javnobilježnički uredi uopće provoditi solemnizacije koje bi se mogle očekivati u velikom broju.

Kaže da svi uredi i sada rade, osim nekoliko u Zagrebu koji su stradali u potresu, ali sa skraćenim radnim vremenom, koje traje od 9 d 12 sati. Pritom se vodi računa o svim mjerama zaštite, što znači da se u urede ne prima više stranaka odjednom, da se oni stalno dezinficiraju, a bilježnici nose rukavice i zaštitne maske.

- Mi radimo sve hitne slučajeve. Ne možete ostaviti ostavine i pustiti ljude da ne naslijede račun ili novac. Jednako tako ćemo i solemnizacije tretirati i rješavati kao hitne slučajeve - rekla je Rauš-Klier te napomenula da stranka, unatoč digitalizaciji, mora doći u javnobilježnički ured jer još postoji prostor za zloupotrebe pri identifikaciji digitalnim putem.

Naša sugovornica podsjeća kako se 2015. javnim bilježnicima za 75 posto korigirala naknada za solemnizacije ugovora o kreditima, i to zato što su tada postojali problemi sa švicarskim frankom. U priopćenju Komore kaže se da su se spremni uključiti i dati svoj doprinos u donošenju mjera koje će pomoći građanima i gospodarstvu zajedno s drugim čimbenicima u društvu.

- Ministar pravosuđa uskladio je 2015. tarifu javnih bilježnika tako da se za sve izmjene ugovora solemnizacija naplaćuje 25 posto od iznosa redovne nagrade javnom bilježniku. Vrijednost se utvrđuje prema glavnici u aneksu ugovora označenoj od banke. Izmjene su učinjene zbog konverzije tražbina po kreditima u tzv. švicarcima - kaže se u priopćenju i zaključuje da pristojbu naplaćuju u skladu s odredbama Zakona o javnobilježničkim pristojbama.

- Svaka naplata više ili manje od propisane predstavljala bi stegovnu odgovornost - zaključili su.

Neovisno o tome hoće li “nadležne institucije” drukčije regulirati pitanje solemnizacije aneksa ugovora, većina banaka, čini se, ostaje pri odluci da je ona nužna u ugovaranju moratorija na otplatu. Jedino je OTP banka zasad iskočila i neće tražiti solemnizaciju.

Pravni aspekt

Odluka te banke ujedno potvrđuje da, unatoč tome što je solemnizacija s pravnog aspekta opravdana, banke u ovom slučaju ipak mogu odustati od tog koraka. Za trajanja odgode plaćanja kredita, kako su još jednom naglasili u HUB-u, banke neće naplaćivati glavnicu i kamate kredita te će obračunavati isključivo redovnu kamatu bez zateznih kamata i drugih troškova. Ti drugi troškovi očito ne uključuju solemnizaciju, kako su to shvatili i u HNB-u.

Solemnizacija ugovora o kreditu stoji od 500 do 1000 kuna

Cijena solemnizacije ugovora o kreditu kod javnog bilježnika ovisi o iznosu samog kredita, ali ako se on naknadno mijenja, naplaćuje se maksimalno četvrtina prve obračunate cijene. Prema riječima jednog zagrebačkog javnog bilježnika, vrijednost prosječnog ugovora kreće se od 50.000 eura do 100.000 eura, a cijena solemnizacije iznosi od 2000 do 4000 kuna. Ako bi se za moratorij otplate kredita plaćala četvrtina tog iznosa, proizlazi da bi usluga solemnizacije u prosjeku stajala od 500 do 1000 kuna.

-Trošak solemnizacije aneksa sastoji se od nagrade javnih bilježnika, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist proračuna - navode Javnobilježničkoj komori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 14:25