Rješenje na pomolu?

Donald Trump: 'Zbog slabosti kineskog gospodarstva očekujem trgovinski dogovor'

Američki dužnosnici sastaju se ovog tjedna sa svojim kineskim kolegama u Pekingu i nastavljaju trgovinske pregovore
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump u nedjelju je izjavio kako trgovinski razgovori s Kinom idu vrlo dobro i kako slabosti u kineskom gospodarstvu predstavljaju za Peking razlog da teži dogovoru.

Američki dužnosnici sastaju se ovog tjedna sa svojim kineskim kolegama u Pekingu kako bi nastavili trgovinske pregovore prvi put nakon što su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu dogovorili 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu koji je lani uzburkao međunarodna tržišta.

Trump je nametnuo carine na stotine milijardi dolara vrijednu uvoznu kinesku robu kako bi izvršio pritisak na Peking da promijeni praksu po pitanjima koja se kreću od industrijskih subvencija do hakiranja. Kina je tada uzvratila uvoznim carinama na niz američkih proizvoda.

Trump je izjavio kako su američke carine naštetile Kini. „Mislim da Kina to želi riješiti. Njihovo gospodarstvo nije u dobrom stanju. Mislim da im to daje veliki poticaj za pregovore”, rekao je Trump.

Na pitanje što očekuje od ovotjednih pregovora u Pekingu, Trump je bio optimističan. „Pregovori s Kinom idu jako dobro. Doista vjerujem da se žele dogovorit”, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:49