Oči u oči

Donald Trump i Xi Jinping smirili tenzije oko trgovinskog rata: 90 dana bez novih carina

Washington i Peking ostavili su si prostor za postizanje dogovora, no ishod je neizvjestan
Donald Trump i Xi Jinping na večeri u Buenos Airesu
 Kevin Lamarque / REUTERS

Bio je to prvi sastanak oči u oči između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog lidera Xi Jinpinga otkad je ranije ove godine počeo trgovinski rat između dva ekonomska giganta, Kine i SAD-a.

Održan je nakon službenog završetka summita zemalja G20 u Buenos Airesu u Argentini i prošao je, kako tvrde obje strane, dobro. I Trump i Xi sastanak navodno ocjenjuju vrlo uspješnim.

Naime, američka je strana obznanila da su Trump i Xi dogovorili suspenziju uvođenja novih carina u sljedećih 90 dana kako bi se ostavio prostor za daljnje pregovore. “Ako na kraju tog razdoblja strane nisu u mogućnosti postići dogovor, carine u iznosu od deset posto bit će podignute na 25 posto”, ustvrdila je Bijela kuća.

Trump je, dakle, pristao privremeno odustati od plana da 1. siječnja podigne visinu carina na kineski uvoz u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Kina će, tvrde Amerikanci, kupiti “vrlo značajnu” količinu poljoprivrednih, industrijskih i energetskih proizvoda kako bi se smanjila trgovinska neravnoteža između tih dviju zemalja.

“Obje su strane obećale odmah početi pregovore o strukturnim promjenama u odnosu na prisilni tehnološki transfer, zaštitu intelektualnog vlasništva, necarinske barijere, kibernetičke upade i krađe”, dodali su.

Kina tvrdi da su se obje strane dogovorile otvoriti tržišta. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je “da je načelni dogovor učinkovito spriječio daljnju ekspanziju ekonomske frikcije između dviju zemalja”. Pozdravio je “novi prostor suradnje u kojem su obje strane na dobitku”.

Pri povratku sa summita Donald Trump je izjavio kako je riječ o “nevjerojatnom dogovoru” koji će imati nevjerojatno pozitivan učinak na poljoprivredu.

Analitičari pak tvrde da se Kina u biti ničega nije odrekla u sklopu ovog dogovora i da nije riječ o suspenziji trgovinskog rata, nego o suspenziji eskalacije trgovinskog rata.

Lideri zemalja G20 uspjeli su se na kraju ipak nekako dogovoriti oko zajedničke izjave. U njoj potvrđuju bazičnu obvezu multilateralne trgovine i “međunarodnog poretka koji se temelji na pravilima”, ali isto tako navode da treba reformirati i modernizirati Svjetsku trgovinu organizaciju jer trenutačno ne ispunjava svoje ciljeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:06