Nevjerojatno

Dok radnici "3.maja" štrajkaju, članovi Nadzornog odbora isplatili si 24.000 kuna nagrade

Glavna skupština odlučila je kako je prošla godina za brodogradilište bila zadovoljavajuća
Isječak iz video snimke suočavanja radnika 3. maja i direktora Percana, desno prosvjed radnika 3. maja prije nekoliko godina
 Screenshot: Facebook Marino Radan / Tea Cimaš / Hanza Media

Dok radnici „3. maja“ štrajkaju jer nisu dobili plaće za srpanj, članovi njihovog Nadzornog odbora dobili su nagradu u iznosu 24 tisuće kuna neto zbog dobrih poslovnih rezultata, piše Novi list. Iz Uljanika Grupe su nam pojasnili kako će nagrade dobiti samo dva člana - vanjski član NO-a i predstavnik radnika.

- Godišnju nagradu za rad članova Nadzornog odbora isključivo primaju vanjski član NO-a i predstavnik radnika. Tri člana NO-a iz Uljanik Grupe svake godine, poput ostalih članova NO-a iz Uljanik Grupe u svim društvima, ne primaju nagrade za članstvo u Nadzornom odboru jer se prema dugogodišnjoj praksi ULJANIK Grupe osobno odriču tih nagrada ili naknada za rad u Nadzornom odboru - stoji u priopćenju Uljanik Grupe.

S druge strane, radnici su na rubu strpljenja pa su tako danas upali glavnu zgradu 3. maja i okupili se ispred ureda direktora Maksimilijana Percana.

Naglasili su da "oni nisu rušilačka snaga niti su za nerede, ali da bi od početka idućeg tjedna ako se ne pronađe neko rješenje scenarij mogao biti posve drugačiji". Direktor im je rekao da danas u 16 sati Uprava Uljanik Grupe ima sastanak s Vladom kako bi se riješio problem isplate plaća, ali radnike to nije umirilo.

- Svaka čast vama, ali vi niste dostojni zastupati ove ljude. Ako imate imalo morala podnijet ćete ostavku, rekao je jedan od okupljenih radnika. U videu Novog lista pogledajte kako je to izgledalo.

Inače, riječko je brodogradilište održalo Glavnu skupštinu društva na kojoj je rad Nadzornog odbora i direktora Maksimilijana Percana ocijenjen zadovoljavajućim, donosi Novi list, te su sukladno tome dobili nagrade za prošlogodišnje rezultate.

S po dvije tisuće kuna mjesečno, što bi po svakom članu iznosilo 24.000 kuna neto, nagrađeni su Veljko Grbac i Marinko Brgić, koji su do konca travnja ove godine bili članovi Uprave Uljanika, potom treći Puljanin Elvis Pahljini te Goran Kutnjak koji je u prvom mandatu bio predstavnik države da bi prošle godine zadobio novi mandat u NO-u "3. maja, ali sada biran od strane Uljanika.

Član Nadzornog odbora do početka studenog bio je i Juraj Šoljić, koji je prvi upozorio da je "3. maj" u velikoj opasnosti zbog financijskih dubioza unutar Uljanik grupe. Ovi su to najoštrije demantirali, a zapravo se već tri mjeseca kasnije ispostavilo koliko su upozorenja ovog riječkog sindikaliste bila opravdana. Da nije Vlada dala jamstvo za kredit od 96 milijuna eura, uprava Uljanika, podsjetimo, već u siječnju ne bi mogla isplatiti plaće radnicima.

Formalno, riječko je brodogradilište na papiru prošlu poslovnu godinu završilo s dobiti od oko tri milijuna kuna, ali uz zadnje isplate odobrene državne potpore. Pozitivno poslovanje bio je, podsjetimo, jedan od glavnih kriterija da bi se moglo reći kako je program restrukturiranja "3. maja" uspješno proveden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:44