Bitka za Ininu imovinu u BiH

Dok mediji spekuliraju da Ina preuzima Krajinupetrol, javnu ponudu za nju objavio Nes

Ukupno Krajinapetrol ima 747 dioničara, nominalna vrijednost dionice je 3,8 kuna
Inina benzinska pumpa
 Robert Fajt / CROPIX

Banjalučka tvrtka za veleprodaju naftnih derivata Nes objavila je jutros nastanak obveze javne ponude otkupa svih dionica lanca benzinskih crpki Krajinepetrola u kojem najveća hrvatska kompanija Ina ima oko 9,7 posto vlasništva.

Iz Nesa su izvijestili kako su krajem prošlog tjedna povećali svoj vlasnički udio u Krajinipetrolu na 32,24 posto čime su se stekli uvjeti za pokretanje procedure javne ponude otkupa dionica od ostalih suvlasnika Krajinepetrola.

Krajinapetrol utemeljena je prije 25 godina kao dioničko društvo nastalo od tvrtki koje su nakon raspada Jugoslavije 1991. nastavile koristiti imovinu Ine u Banja Luci. Kompanija trenutno raspolaže s 14 benzinskih crpki koje se, osim u sjedištu Republike Srpske, nalaze u još desetak gradova u tom dijelu BiH, te skladištima naftnih derivata i plina.

Uoči objavljivanja obveze javne ponude Nesa, mediji u susjednoj državi objavili su nepotvrđene informacije kako Ina detaljno analizira poslovanje Krajinepetrola u cilju povećanja vlasništva u toj kompaniji. Od ranije postoji zahtjev Ine za povrat njezine imovine koju u BiH od 1991. koriste predšasnici Krajinepetrola, a od 2003. spomenuta kompanija.

Prema podacima banjalučke burze, najveći udio vlasništva u Krajinipetrolu ima javni Akcijski fond Republike Srpske, 42,26 posto, a više od tri posto vlasničkog udjela imaju još dva institucionalna ulagača, mirovinski PREF fond iz Banja Luke i Fond za restituciju Republike Srpske.

Ukupno Krajinapetrol ima 747 dioničara. Kapital tvrtke podijeljen je na 13,8 milijuna dionica nominalne vrijednosti tri kune i 80 lipa za dionicu. Banjalučki Nes tek treba izaći s cijenom po kojoj je spreman otkupiti dionice ostalih dioničara.

Nes, među ostalim, raspolaže terminalom mazuta u Banja Luci, dvama benzinskim crpkama i kamionima za prijevoz nafte i naftnih derivata. Tvrtka je osnovana 2015., a osim poslovanja na tržištu BiH, izvoznik je mazuta i bitumena u Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15