Demantirali Bloomberg

Dogus Grupa: Imovinu i tvrtke u Hrvatskoj ne prodajemo! Radimo na projektu Maraska u Zadru

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.10.2018. u 15:44

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.10.2018. u 15:44

Dogus Grupa

Projekt Maraska

- Imovina i tvrtke Dogus grupe u Hrvatskoj nisu u procesu prodaje. Upravo suprotno, usmjereni smo na svoje operativno poslovanje i planiranje investicija uključujući i projekt Maraska u Zadru - istaknuli su iz Dogus grupe komentirajući tekst Bloomberga da je grupacija u potrazi za kupcem svojih luksuznih hotela u Europi, među kojima je i Vila Dubrovnik.

Prema medijskim navodima, turskog milijardera Ferita Sahenka i vlasnika grupacije, na prodaju hotela tjeraju dugovi, pad vrijednosti lire, ali i ekonomska kriza u Turskoj. Uz Vilu Dubrovnik, grupacija, ustvrdili su upućeni u Bloombergu, prodaje i talijansku Palaču Capri, Grand Hyatt u Istanbulu, madridski Hotel Villa Magna te Aldrovandi Villa Borghese Hotel u Rimu. Kao potencijalni kupci spominjali su se bogataši iz Portugala, Španjolske, Italije, Azije i Bliskog istoka.

Uz to, agencija Standard&Poor ocijenila je da grupacija nije sposobna za planirano refinanciranje, a sumnja i da će sljedeće godine uspjeti ispuniti financijske obveze bez prodaje imovine. No, u subotu su iz Dogus grupe demantirali.

- Dogus grupa aktivna je u sedam temeljnih sektora i industrija, uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, medije, turizam i usluge, nekretnine, energetiku, te hranu i piće. Grupa broji više od 300 tvrtki te u tako velikom konglomeratu u određenim ciklusima logično dolazi i do promjena strategija poslovanja, a grupa u suradnji s bankama trenutno radi na reprogramiranju kredita u dospijeću. Također, Dogus grupa trenutno pregovara i o određenim strateškim partnerstvima koja će dodatno osnažiti poziciju grupe - stoji u priopćenju.

Ukupni dugovi grupacije, prema Bloomberug, ove su godine narasli na vrtoglavih 5,7 milijardi dolara, a prema S&P-u, u 2019. na naplatu stiže 73 milijuna eura, a u sljedeće dvije godine dug će se popeti za još 253 milijuna eura.