Zastoj u pregovorima

Dogovor o dokapitalizaciji Petrokemije čeka zeleno svjetlo Europske komisije

Za ulagače sporno je hoće li EU ulaganje države tretirati kao nezakonitu subvenciju
Petrokemija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Unatoč raznim spekulacijama u poslovnim i političkim krugovima, proces dokapitalizacije Petrokemije nije propao, ali je istina da je zapeo, uvjeravaju nas upućeni u situaciju, koji su jučer prisustvovali sastanku s potencijalnim investitorima u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Optimizam postoji i sve je dogovoreno, neslužbeno tvrde, no ne žele otkriti što je točno dogovoreno i kako je riješen problem zbog kojeg je proces zapeo. Više informacija, kažu, znat će se do kraja tjedna.

Problem se, navodno, stvorio oko državnih potpora, odnosno pitanje koje muči (ili je mučilo) investitore jest tretira li se otpis dugova, koji je na razini 450 milijuna kuna obveza za koje garantira država, kao nezakonita subvencija ili ne? Vlada je, naime, radi čišćenja bilance i pripreme dokapitalizacije, preuzela saniranje dugova Petrokemije prema bankama (kredite su izdali Erste banka, HBOR i Hrvatska poštanska banka), koje planira transferirati u vlasništvo. Naši nam izvori kažu da Europska komisija (EK), koja mora dati zeleno svjetlo, načelno nema ništa protiv modela privatizacije kutinske tvornice mineralnih gnojiva, ali investitore muči pitanje “nelegalnih” potpora. A ako se preuzimanje dugova Petrokemije od strane države tretira kao subvencija, kako napominju naši sugovornici iz političkih krugova, onda je treba vraćati. Pojedini investitori, navodno, žele garanciju da to nije subvencija i da se neće od njih tražiti vraćanje dugova, koji nisu njihovi. I zato je zapelo. Jer žele kupiti vlasnički udio, a ne dubioze. O tome ključni strateški partneri - Ina i PPD - šute i samo šturo kažu da su i dalje zainteresirani. U Ini su nam potvrdili svoj interes i napominju da je proces još u tijeku, a slično su nam odgovorili i u PPD-u u kojem kažu samo da razgovori još traju te da, kao i Ina, i dalje sudjeluju u svim procesima.

Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije, vjeruje da proces dokapitalizacije kutinske tvrtke može završiti do kraja godine, kako je u više navrata i najavljivano.

- Najveći dio posla je odrađen, što se tiče i države, i Petrokemije, i investitora. Sve nadležne agencije za tržišno natjecanje dale su rješenje, mi smo s državom pripremili preduvjete, očekuje se još stajalište Komisije i stav investitora o tome. Ne bi bilo uloženo toliko truda i energije da je sve to bilo uzalud. Zato vjerujem da će sve pozitivno završiti - kaže Popijač. U suprotnom, iznosi općepoznati potencijalni rasplet - stečaj, čija je cijena veća od četiri milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:36