Proizvođači cijevi

'Dobri smo za Austriju, Njemačku i Bugarsku, no ne možemo dobiti poslove u Hrvatskoj'

Ukupno zapošljavaju više od 500 radnika i ostvaruju promet veći od 500 milijuna kuna
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Udruga proizvođača cijevi i spojnih dijelova, koja okuplja pet hrvatskih proizvođača: Vargon iz Kukuljanova, Drniš plast iz Drniša, Alpro Att iz Trogira, Heplast pipe iz Preloga i Spiral pipes technics iz Vrgorca usuglasila je zahtjeve te uputit će otvoreno pismo kojim upozorava sve hrvatske institucije da su na natječajima za ugradnju odvodnih i kanalizacijskih cijevi žrtve diskriminacije. Smatraju da su na brojnim sastancima s Hrvatskim vodama i vodoopskrbnim poduzećima bezuspješno pokušali ukazati na nepravilnosti. Prema njihovim riječima, prisutna je jaka sprega interesnih skupina i osoba koje kreiraju uvjete natječaja. Rezultat toga je, kažu, da se vodi kampanja protiv hrvatskih proizvođača.

Tih pet proizvođača ukupno zapošljava više od 500 radnika i ostvaruju promet veći od 500 milijuna kuna. Pismom pokušavaju upozoriti na negativne procese prilikom izgradnje infrastrukturnih objekata u vodoopskrbi i te oborinskoj i fekalnoj odvodnji. Na tim projektima, tvrde u toj Udruzi, bez ikakvog stručnog ili znanstvenog uporišta u tehnologiji, ekonomiji i ekologiji samovoljno uvode se barijere kojima se eliminiraju domaći proizvođači, a protežiraju uvoznici.

Ivica Vuković, vlasnik tvrtke Spiral pipes technics iz Vrgorca, koja ima novi proizvodni pogon u Zagvozdu kaže da su domaći proizvođači u ovakvoj situaciji osuđeni na izvoz.

- Ove godine mi smo dobili poslove u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Bugarskoj i Srbiji a prošle smo izvezli najviše na Novi Zeland. Na domaće tržište nama je otežan pristup i izgleda da domaći proizvođači mogu dobiti samo poslove koje ne mogu drugi raditi. Ono što je važno jest činjenica da mi proizvodimo po boljim i ekološki prihvatljivijim standardima nego što se ugrađuju cijevi u Hrvatskoj. Apsurd je da je tvornica u Austriji koja proizvodi tip cijevi od poliestera koje većina zemalja izbjegava, a koje se kod nas ugrađuju, zatvorila i ne proizvodi više, jer ima zastarjelu tehnologiju. U cestu koja je nedavno rađena u blizini pogona moje tvrtke, ugrađene su cijevi indijskog proizvođača.Pored toga,unatoč tome, što su projekti odobreni, u Hrvatskoj se malo radi. Sve stoji. Mi ne želimo nikoga eliminirati bez obzira odakle dolazi, ali želimo ravnopravnu tržišnu utakmicu - ističe Ivica Vuković koji kaže da su Hrvatske vode u knjizi tehničke specifikacije u travnju 2017. godine, napisale da se ugrađuju cijevi promjera veće od 400 milimetara od poliestera i keramike. Kaže da na njegove primjedbe nije nitko odgovorio.

Iz Udruge proizvođača cijevi i spojnih dijelova napominju da je ovakvo ponašanje eskaliralo pogotovo u projektima Aglomeracija Rijeka, Šibenik, Mursko Središte, Donja Dubrava,...gdje se u projektima,a vrijednim dvije milijarde kuna kod projektiranja eliminiraju domaći proizvođači.Kažu da se prije raspisivanja natječaja otprilike zna koji će proizvođač i po kojoj cijeni dobiti posao.

Primjerice, iz ove Udruge navode da su u projektu Aglomeracije Donja Dubrava je u sustavu odvodnje predviđena ugradnja cijevi, normi koje u eliminiraju domaće proizvođače.Radi se o ugradnji 62 kilometra cjevovoda i 1700 revizionih okana. U Udruzi sumnjaju na sukobe interesa i na pogodovanje tako da su angažirali i odvjetnike.

Iz Udruge tvrde da nikada nisu tražili nikakav protekcionizam niti povlašten status, nego samo otvorenu i ravnopravnu tržišnu utakmicu, zaštitu kvalitete i standardizaciju proizvoda. Nužnim ističu izradu jasnih smjernica u izradi projektne dokumentacije, koja će uvažiti interese struke i nacionalne interese. Kažu da posebnu zaštitu od države nisu nikada tražili jer smatraju da su tehnološki superiorniji, kvalitetom bolji, u proizvodnji fleksibilniji a u cijeni povoljniji nego mnogi strani konkurenti što kako napominju dokazuju izvozni rezultati te izvozne reference. Kažu da se prema podacima kojima raspolažu na domaće tržište koje doslovno buja novim projektima uvezene 2016. godine 50 milijuna eura vrijednosti plastičnih cijevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:28