Rezultati banaka

Dobit Zabe u prvom kvartalu rasla za više od 34 posto, PBZ-u pala za 7,4 posto

Takvi su rezultati mogući, ističu u Zabi, zahvaljujući 'balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanju rizicima'
Zagrebačka banka
 Boris Kovačev / Hanza Media

Zagrebačka banka je u prvom kvartalu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 540 milijuna kuna, što je 34,3 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuje financijsko izvješće banke obavljeno na Zagrebačkoj burzi. Takvi su rezultati bili mogući, ističu u banci, zahvaljujući "balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanju rizicima".

Poslovni prihodi banke povećani su za 235 milijuna kuna ili 23,1 posto, dosegnuvši iznos od milijardu i 253 milijuna kuna. Pritom su najviše povećani prihodi od trgovanja i dividendi, za 80 posto ili 110 milijuna kuna, slijede prihodi od provizija i naknada s rastom od solidnih 21,2 posto ili 52 milijuna kuna. Naposljetku, unatoč padu kamatnih stopa, banka je povećala i neto prihode iz tog najvažnijeg izvora financiranja. Rasli su 11,5 posto ili za 73 milijuna kuna, a to se uglavnom može pripisati većem smanjenju kamata na štednju od onih na kredite.

Troškovi poslovanja, s druge strane, rasli su tek neznatno, 2,3 posto ili 11 milijuna kuna. Iako su troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke porasli su u odnosu na isto razdoblje lani, očito nisu poremetili poslovni rezultat. Iznosili su 124 milijuna kuna, što je 58 milijuna kuna ili 87,9 posto više nego u prvom lanjskom kvartalu. U banci kažu da je to "uglavnom zbog većih ostalih gubitaka od umanjenja vrijednosti i rezerviranja".

Kredite Zagrebačke banke u prva tri mjeseca rasli su tek 0,1 posto ili za 57 milijuna kuna, pri čemu su nešto više rasli krediti stanovništvu, ali to je "neutralizirano" zbog smanjenja ostalih kredita "kao posljedica otplate kredita odobrenih državi". S druge strane, depoziti su porasli za 2,2 milijarde kuna ili 2,6 posto. Stopa adekvatnosti kapitala je na razini od 24,98 posto pa u banci ističu da imaju "solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale svojih klijenata".

Dobit Privredne banke Zagreb je u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 264,4 milijuna kuna, što je 7,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Kamatni prihod banke je smanjen 4,3 posto, na 594,3 milijuna kuna. No, još su više smanjeni kamatni troškovi, za čak 30,7 posto.
"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine", navode iz banke. Prihodi od provizija i naknada, pak, rasli su 2,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:23