Fortenova kreće snažno

'Dobit moramo povećati za više od 100 milijuna eura, u najveću reorganizaciju ide Konzum'

Već prvog dana rada rebrendirane kompanije stigla je vijest kako će poslovanje morati biti mnogo efikasnije nego dosad
Sjedište Fortenova grupe
 Boris Kovačev / CROPIX

Fortenova grupa je danas počela s radom, a već prvog dana rebrendirane kompanije stigla je vijest kako će poslovanje tvrtke morati biti mnogo efikasnije nego dosad, odnosno da će se proces restrukturiranja morati provesti visokim intenzitetom u prvih godinu dana. Operativna dobit, EBITDA, će se, saznali smo od neslužbenih izvora, morati povećati za znatno više od 100 milijuna eura u iduće dvije godine.

Podsjetimo, procjenjena EBITDA za 2018. iznosi oko 330 milijuna eura, a planovi koji su do sada dolazili iz Fortenova grupe govorili su o tome da se taj iznos mora povećati za oko 100 milijuna eura u iduće dvije do tri godine. Jedan od razloga za tako snažno fokusiranje na rast operativne dobiti jest i smanjenje omjera duga i EBITDA sa sadašnji jedan naprema 6,3 na razinu od jedan naprema četiri. Tako se, naime, želi povećati vrijednost kompanije, kako bi koncern povratio svoju vrijednost, što bi omogućilo novim vlasnicima da ga što prije povoljno prodaju.

Očito je, dakle, kako su novi vlasnici zauzeli mnogo oštriji kurs i da će nova/stara uprava na čelu s novim Upravnim odbrom čiji će predsjednik biti Maksim Poletaev iz Sberbanka (koja je vlasnik 39 posto dionica Fortenove), a glavni izvršni direktor (CEO) Fabris Peruško, morati znatno jače krenuti u reorganizaciju koncerna.

Kako nam je rečeno, najviše će se pokušaviti napraviti u reorganizaciji Konzuma, koji će morati pronaći novi model poslovanja, odnosno morat će preciznije ciljati potrošačke skupine i pronaći adekvatne formate trgovina. Jednako tako će se se pokušati i sa slovenskom Vladom dogovoriti da Konzum i Mercator imaju jedinstveni nabavni odjel, kako bi se ekonomijom razmjera dobilo povoljnije uvjete na tržištu. Pritiom bi se, rečeno nam je, i dalje održavala dobra suradnja s domaćim dobavljačima, uz razumne uvjete poslovanja.

Kada je u pitanju refinanciranje roll-up kredita, vrijednog 1,06 milijardi eura, koji trenutno nosi osnovnu kamatu od 11,5 posto, a do rujna će narasti do 14 posto (efektivno do 18 posto), navodno se već ozbiljno radi na tome da se posao zakljluči do lipnja ove godine. Kako smo uspjeli doznati, očekuje se da efektivna kamata iznosi od osam do 8,5 posto, a paralelno uz pregovore s investicijskim fondovima postoji i mogućnost da sadašnji roll-up kreditori (koji su i djelomični vlasnici Fortenove) smanje cijenu roll-up kredita i u stvari refinanciraju roll-up kredit uz manju kamatu na prihvatljivu razinu.

Izvori bliski izvanrednoj upravi smatraju kako će u drugoj polovini iduće godine, prilikom idućeg refinanciranja roll-up kredita, biti moguće smanjiti kamatu na oko 3,5 posto. Nadalje, nova uprava će oformiti tročlani tim koji će analizirati sve što se događalo u zadnje dvije godine od početka rada izvanredne uprave. Dio novih vlasnika, naime, smatra kako je pogotovo u početku rada nove uprave došlo do velikih pogrešaka koji su rezultirali prevelikim iznosom roll-up kredita, velikim kamatama roll-up kredita, te visokih troškova za glavnog savjentika, Alix Partners.

Moguće je, doznajemo, i da analiza tog tima dovede do rezuiltata koji bi mogli rezultirati pravnim radnjama ako se utvrde određene nepravilnosti u radu izvanredne uprave, pogotovo, kako smo već rekli, u mandatu Ante Ramljaka, bivšeg izvanrednog povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:38