Huawei vs. svijet

Dobit Huaweija lani skočila na 8,8 milijardi dolara, unatoč 'vanjskim smetnjama'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.3.2019. u 12:31

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.3.2019. u 12:31

Matthew Lloyd / Athit Perawongmetha / REUTERS

Xi Jinping, predsjednik Kine i Ren Zhengfei, osnivač Huaweia

Kineski telekomunikacijski div Huawei izvijestio je u petak da mu je neto dobit u 2018. poskočila 25 posto unatoč "vanjskim smetnjama" povezanim s američkom kampanjom fokusiranom na optužbe za špijunažu.

Neto dobit prošle je godine dosegnula 59,3 milijarde juana (8,8 milijardi dolara), stoji u priopćenju.

Ukupni su prihodi porasli 19,2 posto, na 721,2 milijarde juana (107 milijardi dolara).

U odjelu potrošačke elektronike prihodi su poskočili 45 posto.

U ključnom odjelu telekomunikacijske infrastrukture smanjeni su pak 1,3 posto, nakon 2,5-postotnog rasta u 2017.

„U predstojećem razdoblju učinit ćemo sve što je u našoj moći da se otresemo vanjskih smetnji, poboljšamo upravljanje i ostvarimo napredak u ostvarivanju naših strateških ciljeva”, poručio je predsjedatelj izvršnog odbora Guo Ping.

Huawei je vodeći svjetski proizvođač opreme za novu 5G generaciju mobilnih mreža koja će pametnim telefonima osigurati gotovo trenutnu vezu ali je na zapadnim tržištima naišla na otpor zbog straha od mogućeg pristupa Pekinga važnoj infrastrukturi.

Problem za tvrtku predstavlja i uhićenje financijske direktorice Meng Wanzho u prosincu 2018. u Kanadi. Meng je uhićena po nalogu SAD-a zbog optužbi da je kompanija zanemarila američke sankcije Iranu.

U odvojenom su slučaju dvije Huaweijeve podružnice ove godine optužene i za krađu poslovnih tajni američkog T-Mobilea

Prilikom predstavjanja poslovnih rezultata Ping je ponovio da Huawei ne predstavlja sigurnosni rizik, naglašavajući da mu je dominantni položaj na tržištu osigurao poziciju ključnog igrača u uspostavi mreža 5G širom svijeta.

„Uvjereni smo da će kompanije koje odluče surađivati s Huaweijem biti najkonkurentnije u 5G eri", naglasio je čelnik kineske tvrtke.

"Zemlje koje odluče raditi s Huaweijem osigurat će prednost u sljedećem valu rasta na području digitalne ekonomije”, dodao je.