Ispunio očekivanja

Do daljnjega će biti sam na vrhu najbogatije domaće korporacije

U prošloj, pretkriznoj godini ostvarili su ukupan prihod od 6,3 milijarde kuna, što je rast od šest posto
Marko Remenar
 Neja Markičević / CROPIX

Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe.

Što je postigao?

Dugo je slovio kao vjerojatni nasljednik Franje Lukovića na čelu Zagrebačke banke gdje je bio od 2002. godine. Od 2004. do odlaska iz Zabe tamo je promijenio niz ključnih pozicija. Bio je direktor direkcije tržišta kapitala, vodio je samostalnu sekciju investicijskog bankarstva, u Upravi Zabe bio je prvo zadužen za investicijsko bankarstvo i financijska tržišta, a na kraju suživota s UniCreditom bio je Zabin član Uprave za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo. Onda je na mjesto Lukovićeva nasljednika imenovan Miljenko Živaljić, a Remenar je kratko nakon toga završio u Upravi Adris grupe, neki kažu na preporuku Franje Lukovića, prijatelja dugogodišnjeg Adrisova šefa i najvećeg pojedinačnog dioničara Ante Vlahovića. Ispunio je očekivanja i ovaj put se kuloarski šapat pokazao točnim – naslijedio je Vlahovića na čelu Grupe, prvo kao predsjednik Uprave, a odnedavno i kao njezin jedini član.

Zašto je to važno?

Adris grupa jedna je od najzdravijih, najizdržljivijih, poslovno najokretnijih i financijski najbogatijih korporacija u Hrvatskoj. Svaka promjena u njezinu vrhu reflektira se na cijelu domaću poslovnu zajednicu. Remenar je prvi predsjednik Uprave koji će grupu voditi sam.

Kako posluje?

Adris grupa je u prošloj, pretkriznoj godini ostvarila ukupan prihod od 6,3 milijarde kuna, što je rast od šest posto. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 5,4 milijarde kuna i za šest posto je veći u usporedbi s prethodnom godinom. Prihodi ostvareni na inozemnim tržištima veći su za pet posto i iznose 1,6 milijardi kuna. Neto dobit grupe prošle je godine porasla 13,4 posto i preskočila granicu od pola milijarde kuna.

Što će učiniti u budućnosti?

Kao i ostali sudionici poslovne scene, Adris čeka rasplet krize izazvane koronavirusom. Diversificiran portfelj biznisa – od turizma i proizvodnje hrane do osiguranja ljudi i imovine – grupi daje značajan manevarski prostor za prilagodbu.

Tekst preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:08