Zaokret

Do 18. ožujka za Optima telekom mogu se javiti svi koji imaju novac

Izmjena omogućava da se s ponudom za kupnju jave i kompanije koje nisu već prisutne na telekomunikacijskom tržištu
Zgrada Optima telekoma
 Optima

Najiščekivanija transakcija u domaćem telekomunikacijskom biznisu, prodaja Optima telekoma, dobila je novi, potencijalno važan zaokret za tržište tim uslugama.

Hrvatski telekom je, naime, u posljednji trenutak produljio rok za primanje ponuda (sada traje do 18. ožujka) te u jednom bitnom detalju izmijenio tekst međunarodnog natječaja. Ta izmjena omogućava da se s ponudom za kupnju jave i kompanije koje nisu već prisutne na telekomunikacijskom tržištu.

Svoje dionice u fiksnom operateru Optima telekom zajednički prodaju Zagrebačka banka (drži 36 posto) i HT holding (17 posto), a izmjena uvjeta dogodila se na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te, kako saznajemo, nakon sastanka u utorak koji se na tu temu održao u Agenciji.

Poziv

U natječaju koji je HT objavio potkraj siječnja u Financial Timesu pozivaju se samo ponuđači koji imaju “dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija”. Sada se može javiti bilo koja kompanija ili fond koji imaju dovoljno novca, a to pak znači da je zaista otvorena mogućnost da se na tržištu pojavi treći igrač u nepokretnim komunikacijama, uz HT i A1. Upravo je to i bila namjera koju je AZTN objavio kada je, 2017. godine, donio rješenje u kojem nalaže da Optima mora u prodaju te da HT njome samo privremeno upravlja nakon provedenog predstečajnog postupka 2014. godine. Optima je u tom postupku završila opterećena dugovima, kada su najveći vjerovnici, Zaba i HT, postali dioničari i preuzeli upravljanje.

- Donoseći te mjere, mi namjerno nismo postavili ograničenja oko toga tko može biti kupac i zato smo sada tražili izmjene - kažu nam u Agenciji.

Za ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, koliko drže HT i Zagrebačka banka, nije poznato jesu li ponude (i koliko njih) već stigle, a pretpostavlja se da su zainteresirani A1 (bivši Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedavno kupila Tele2 Hrvatska (i u vlasništvu ima Novu TV te N1 televiziju).

Temeljni kapital Optima telekoma je 694 milijuna kuna, kako je to proizašlo iz pretvaranja dijela dugova u vlasništvo u predstečajnoj nagodbi, a koliko bi potencijalni kupac mogao platiti za većinski paket, teško je procijeniti. Kako nam je nedavno rekao konzultant i sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, referirajući se na nedavno objavljen financijski izvještaj kompanije, “nema govora o vrijednostima koje se u posljednje vrijeme spominju temeljem nerealno visoke cijene dionica na burzi”.

Obveze

Napominje kako će vrijednost transakcije najviše ovisiti o poslovnim planovima ponuđača i due diligenceu. Od ponuđača se, naime, očekuje da osigura da Optima nastavi ispunjavati obveze koje proizlaze iz predstečajnih nagodbi, što uključuje i pripojeno društvo H1 Telekom, kao i isplatu svih zajmova dobivene od HT-a.

Kako je jasno navedeno u samom natječaju, kupac mora računati i na to da, zapravo, ubrzo mora podnijeti i ponudu za preuzimanje kompanije s obzirom na to da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa “u načelu aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:28