Novi nameti

Diskriminacija umirovljenika u Malinskoj, povećali cijene parkinga autobusa za 700 kuna

U Malinskoj cijene parkinga za autobuse povećali s dosadašnjih 300 na čak tisuću kuna
Umirovljenici, ilustracija
 Paun Paunovic / CROPIX

- Oštro se suprotstavljmo diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone onemogućuje dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru, stoji u otvorenom pismu Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Kako prenosi Novi list, prosvjedna nota umirovljeničkih udruga dolazi nakon što su u Općinskom vijeću Malinska-Dubašnica odlučili povećati cijene parkinga za autobuse s dosadašnjih 300 na čak tisuću kuna, što znači i veće troškova izleta te dovodi u pitanje odlazak na more umirovljenika.

- Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine naših umirovljenika, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organiziranje takvih aktivnosti od strane udruga umirovljenika kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju svojih članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima, poručuju.

U Općini Malinska-Dubašnica, međutim, ukazuju da nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, već kako se nastoji uvesti barem malo reda u strašne gužve koje se stvaraju u mjestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

- Općina u srcu sezone ne može podnijeti 20 do 30 autobusa, koliko ih je dolazilo od sredine srpnja do sredine kolovoza. Mi tu u mjestu imamo mjesta za 4 linijska autobusa, tako da možete misliti kakva je to gužva bila kada je na toliko mjesta dolazilo po dvadesetak autobusa. Da je nekome, nedajbože, pozlilo, hitna pomoć ne bi mogla proći. Zato smo htjeli uvesti reda, kazao je Robert Anton Kraljić, načelnik općine Malinska-Dubašnica.

Da se ne radi o tome da umirovljenici opsjedaju turistička mjesta kazala je Biserka Butigan, potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, u razgovoru za Novi list. Organizira se tel jedan autobus srijedom, veli, a cijena izleta za umirovljenike je 70 kuna.

- Ne znamo zašto se podiglo te cijene, umirovljenici nisu nekakvi razbijači, već je među njima puno onih koji žive od 1.700 kuna mirovine i ovo im je jedini način da dođu na more. Ne znam zašto smetamo, kad su nas na nekim plažama, kod Thallaasotherapije u Crikvenici normalno puštali na plažu, kazala je Butigan.

U uredu pučke pravobraniteljice Lore Vidović podsjetili su da su se već lani bavili pitanjem uvođenja naplate vinjeta za ulazak turističkih autobusa koji u Crikvenicu voze jednodnevne izletnike.

- Nakon provedenog ispitnog postupka i analize podataka nismo utvrdili osnovanu sumnju da bi uvođenje vinjeta za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima na području grada Crikvenice predstavljalo neizravnu diskriminaciju umirovljenika temeljem dobi i imovnog stanja, o čemu smo obavijestili i Sindikat umirovljenika, ukazala je Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:53