Propast diva trgovine

Direktori spremili bonus od 25 milijuna $, a 68.000 radnika Searsa strahuje za posao

U 22 sata istječe rok za ponude preuzimanja Searsa, a zasad nije pristigla nijedna
Sears trgovina prije zatvaranja u New Hyde Parku, New York
 Shannon Stapleton / REUTERS

Nekad najveći trgovački lanac na svijetu, američki Sears koji posluje dulje od 125 godina, danas bi mogao biti zauvijek ugašen. Naime, u 22 sata (u 16 sati po američkom vremenu) istječe rok za prikupljanje ponuda za preuzimanje, što je posljednji pokušaj spašavanja barem 500-tinjak njegovih trgovina.

Kako piše CNBC, čovjek koji bi ih mogao spasiti, sadašnji predsjednik Uprave Eddie Lampert, ujedno je, prema mnogima, glavni krivac za slom Searsa. Lampert je najavio da će za 4,6 milijardi dolara kupiti kompaniju, koja je službeno bankrotirala u listopadu, no još nije predao službenu ponudu, iako se šuškalo da će to učiniti preko svojeg investicijskog fonda ESL Investments. On je jedini koji želi ono što je ostalo od Searsa zadržati u cjelini, a ne raskomadati. Preda li ponudu u roku, nadzorni će odbor o njezinu prihvaćanju donijeti odluku do 4. siječnja.

Kako donosi Fortune, osigura li milijarder Lampert novac i bude li njegova ponuda prihvaćena, to bi moglo sačuvati posao 50.000 od ukupno 68.000 Searsovih zaposlenika. Problem je, međutim, što bi neki od vjerovnika, kako su već najavili, kompaniju radije raščlanili na manje dijelove.

Ogromni bonusi usprkos bankrotu

Kada je Sears podnio zahtjev za bankrotom, vrijednost njegove imovine procijenjena je na 6,9 milijardi dolara, dugovi na 11,3 milijarde dolara, a vrijednost njegove dionice pala je na 16 centi, što je malo više od jedne kune.

Samo ove godine zatvoreno je 166 trgovina, a plan je staviti ključ u bravu čak trećine svih Searsovih prodavaonica. No, čini se da ni to nije pomoglo lancu robnih kuća.

Upravu Searsa to ipak nije omelo u namjeri da isplati bonusa izvršnim direktorima. Prema Observeru, kompanija će vodstvu koje je sudjelovalo u njezinu srozavanju isplatiti nevjerojatnih 25,3 milijuna dolara.

Trećina tog iznosa, oko 8,4 milijuna dolara, ići će devetnaestorici direktora uspije li Sears postići financijske ciljeve u idućih pola godine, ali dobit će ih čak i ako kompanija promijeni vlasnika i bude li tek “na putu” prema tim ciljevima. Plan isplate bonusa odobrio je i federalni sud, a u Searsu su naglašavali da “je on nužan za ostanak ključnih zaposlenika u kompaniji dok prolazi restrukturiranje”.

"Razumljivo je da se direktori pitaju što ih čeka sutra i trebaju li tražiti nove prilike. To je nesigurnost koji si Sears u ovom trenutku ne može priuštiti", stoji u podnesku sudu.

Bijesni radnici

Prošle je godine Lampert, tada izvršni direktor, dobio dionice Searsa u vrijednosti 4,3 milijuna dolara kao bonus na redovnu godišnju plaću od milijun dolara iako su one već tada dionice izgubile 60 posto na vrijednosti.

Naravno, to je razbjesnilo bivše zaposlenike, koji za propast okrivljuju upravo svoje šefove i mogućeg spasitelja Lamperta. Andrea Patrick je za sestrinsku kompaniju Searsa, Kmart, radila devet godina.

- Majka sam četvero djece i pomajka jednog djeteta, a moj prihod je sve što smo imali. Kada ti netko oduzme jedini prihod, to je kao da ti kaže da ne vrijediš, kao da nisi dovoljno dobar - izjavila je za Guardian Andrea.

Još dulje, 17 godina, radila je za Kmart Sheila Brewer. Taman je dobila prvi dio otpremnine kada je sud blokirao ostatak isplate zbog bankrota Searsa. U međuvremenu je čula za zahtjev menadžera da se nastavi isplata bonusa.

- Kao da mi je netko opalio pljusku. Ja ne mogu dobiti ono što sam zaslužila, a oni će dobiti milijunske bonuse iako je kompanija propala. Bolje da su taj novac dali onima koji će dobiti otkaz, kako bismo platili račune i ponovo se osovili na noge - izjavila je Sheila Brewer.

- Vidjelo se da kompanija nema dobro vodstvo. Nije se ulagalo u infrastrukturu trgovina, a tehnologija je zaostala u vremenu - rekao je Bob Burns, koji je za Sears radio četiri godine.

Tko je kriv za propast?

Sears je osnovan 1886. godine, a poznat je po svojim legendarnim katalozima preko kojih su američka kućanstva naručivala sve, od bicikala do šivaćih strojeva. Kasnije su počeli otvarati trgovine u velikim robnim kućama i postali najveći trgovački lanac u Americi, ali i u svijetu 1996. godine. Tada su počeli graditi i 443 metra visok Sears Tower u Chicagu, a približila im se jeftinija konkurencija, poput Walmarta.

Guardian piše da je Sears, ustvari, propao zbog vlastitih problema, a ne zbog konkurencije i razvoja online trgovina poput Amazona. Spajanje s Kmartom u 2005. godini vodio je Lampert koji je osam godina kasnije postao i izvršni direktor. U to vrijeme Sears je imao više od 3500 trgovina, a sada se vodi borba za opstanak njih jedva 500.

- Eddie Lampert i njegov investicijski fond uništili su Sears. To je bila kompanija s mnogo obećavajućih dijelova, iako su bila potrebna ulaganja. Lampert je ukinuo profitabilne dijelove poslovanja i pustio da sve propadne - smatra Carrie Gleason iz udruge Rise Up Retail, koja se bori za bolje uvjete radnika u trgovinama.

Zamršenim prebacivanjima i preuzimanjima udjela preko raznih fondova Lampert je od izvršnog direktora posato netko tko vuče sve konce u kompaniji - predsjednik Uprave, posrednik u transakcijama, pa čak i vlasnik zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:18