'Neravnopravan položaj'

Direktor HUB-a o prijedlogu Zakona građanske inicijative Lex Franak: 'To je neosnovano'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.8.2019. u 13:32

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.8.2019. u 13:32

Zagreb, 160915.
Kreditni duznici organizirani u Udrugu Franak prosvjedovali su ispred Hrvatske narodne banke (HNB) na Trgu Hrvatskih velikana.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Prosvjedi zbog kredita u švicarskim francima

U vezi prijedloga „Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u CHF-u“, kojega je danas predstavila građanska inicijativa Lex Franak, ne ulazeći u detalje tog prijedloga, oglasio se Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB).

- Sabor Republike Hrvatske 2015. godine usvojio je izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je stvoren zakonski okvir za rješenje problema kredita u švicarskim francima. Također, taj je Zakon doveo korisnike kredita u CHF u isti ekonomski položaj s korisnicima kredita u euru. Svaka daljnja promjena ekonomskog položaja bivših dužnika s valutnom klauzulom u CHF-u, sve ostale korisnike kredita dovela bi u nepovoljniji položaj uključujući i korisnike kredita u kunama. Smatramo da je ovaj prijedlog u potpunosti neosnovan te vjerujemo da zakonodavna vlast neće usvojiti predloženo rješenje koje korisnike kredita u različitim valutama dovodi u neravnopravan položaj. Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva - poriučio je Adrović.