Svjetska tržišta

Dionice rastu na Wall Streetu, ulagači su oprezni uslijed sjednice čelnika središnje banke

S&P 500 i Nasdaq rastu zbog većih cijena dionica u komunalnom i tehnološkom sektoru
Wall Street
 Gerald Holubowicz / Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u komunalnom i tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno jer je počela sjednica čelnika američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 2 boda ili 0,01 posto, na 25.320 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 2.786 bodova, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 7.703 boda.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 0,6 posto, kao i u komunalnom, za 1,3 posto.

No, trgovalo se oprezno jer je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Očekuje se da će Fed na ovoj sjednici po drugi put ove godine povećati ključne kamatne stope, a u fokusu ulagača bit će i mogući signali kane li čelnici Feda do kraja godine povećati kamate još jednom ili dva puta.

Priopćenje Feda bit će objavljeno na kraju sjednice u srijedu.

„Ulagači su suzdržani, s obzirom da je počela sjednica Feda jer nisu sigurni što će središnja banka poručiti. Ako kaže nešto previše o inflaciji, to bi moglo zabrinuti tržište”, kaže Robert Pavlik, strateg i portfelj menadžer u tvrtki SlateStone Wealth.

Uskoro bi i Europska središnja banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.

To znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima, što je podržavalo rast burzi dionica.

Čini se, kažu analitičari, da su investitori zanemarili jučerašnji povijesni summit između SAD-a i Sjeverne Koreje. Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obećali su da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no njihova zajednička izjava dala je malo detalja o tome kako će se i kada taj cilj postići.

I dok su cijene dionica obrambenih kompanija, kao što su Raytheon, Lockheed Martin i Nothrop Grumman, pale, utjecaj summita na šire tržište nije bio osjetniji.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.703 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 posto, na 12.842 boda, a pariški CAC 0,38 posto, na 5.453 boda.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, pri čemu su na većini tržišta cijene dionica pale, jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američkog Feda o kamatnim stopama, dok su cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:55