Pitanje opstanka

Deripaska je spreman izaći iz vlasništva GAZ-a

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.4.2019. u 12:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.4.2019. u 12:08

FILE PHOTO: Russian tycoon Oleg Deripaska exits the office of Gorkovsky Automobile Plant (GAZ) in Nizhny Novgorod, Russia April 16, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo
Maxim Shemetov / REUTERS

Oleg Deripaska

Zbog sankcija koje Washington uveo Moskvi, njemački Daimler i druge zapadne tvrtke iz segmenta automobilske industrije prestale su surađivati s GAZ-om, ruskom automobilskom industrijom iz Nižnjeg Novgoroda u vlasništvu Olega Deripaske, jednog od najbogatijih Rusa.

Tu je informaciju novinarima potvrdio sam Deripaska te je, prema pisanju Reutersa, dodao i kako je spreman odreći se nadzora nad kompanijom. Iako američke sankcije još nisu u potpunosti zaživjele, već se itekako odražavaju na poslovanje GAZ-a, upozorio je Deripaska.

- Teška su vremena - požalio se novinarima Deripaska za posjeta GAZ-ovoj tvornici u Nižnjem Novgorodu.

Ako sankcije ne budu ukinute, dodao je, a prenose strani mediji, GAZ neće preživjeti. Velik broj dobavljača i poslovnih partnera već je i prekinuo suradnju s GAZ-om, a ruski automobilski div suočava se i sa sve jačim pritiskom banaka, istaknuo je ruski multimilijarder.

Iako je GAZ vrlo jak na tržištu Rusije i Zajednice neovisnih država, ovisi o uvozu dijelova koje proizvodi automobilska industrija na Zapadu. Među njegovim partnerima su njemački Daimler i Volkswagen, kao i američki Cummnis, s kojima GAZ ima poslovne ugovore. Na domaćem terenu, pak, GAZ se suočava sa sve jačom konkurencijom, poput Toyote i Forda.

Iako GAZ još nije objavio rezultate poslovanja u 2018., iz dostupnih informacija proizlazi da mu je prodaja terenaca i minibuseva lani porasla 4 posto. U GAZ-u spas vide u micanju s američke crne liste, no nitko u ovom trenutku ne zna hoće li Washington izbrisati GAZ s popisa i kada bi se takvo što moglo dogoditi.