Budućnost škvera

Debeljak i Vlada se pomirili uoči izbora partnera Uljaniku, ulagači u petak predaju ponude

Ovaj put ni Uprava Uljanika ni Ministarstvo gospodarstva neće minirati eventualnu ponudu DIV Grupe
Tomislav Debeljak i radnici Brodosplita
 Duje Klarić / Hanza Media

Pod predsjedanjem Marija Antonića, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednika Inovacijskog vijeća za industriju, u prostorijama Ministarstva krajem prošlog tjedna održale su se prve sjednice tematskih inovacijskih vijeća, koje su donijele neke intrigantne informacije.

Tematska inovacijska vijeća djeluju unutar pet tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije RH za razdoblje od 2016. do 2020., a odnose se na zdravlje i kvalitetu života, promet i mobilnost, energiju i održivi okoliš, sigurnost te hranu i bioekonomiju. Članovi tih vijeća uglavnom su predstavnici poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice te tijela javne vlasti.

Na prvim sjednicama izabrani su predsjednici i zamjenici predsjednika vijeća: u onom za promet i mobilnost to su Mija Šipek (DIV Grupa) i Petar Milas (Altpro), u vijeću za hranu i bioekonomiju Jasmina Ranilović (Podravka) i Anđelko Dobročinac (Spačva), u vijeću za sigurnost Gordan Pešić (Dok-Ing) i Filip Aralica (Brodosplit d.d.), u vijeću za energiju i održivi okoliš Ernest Vlačić (Novamina - Centar inovativnih tehnologija) i Ivana Lampek Pavčnik, a u vijeću za zdravlje i kvalitetu života predsjednik Dragan Primorac (Specijalna bolnica Sv. Katarina) i Jerko Jakšić (PharmaS).

Blagoslov vlasti

Ono što upada u oči u toj objavi jest da su dva člana pojedinih vijeća iz redova DIV Grupe (Šipek i Aralica), što je svakako pohvalno za DIV Grupu i Brodosplit, ali u kontekstu procesa traženja strateškog partnera za Uljanik govori, čini se, da su ta grupacija i Ministarstvo gospodarstva nakon dugo vremena uspjeli ostvariti prijateljske poslovne odnose. Premda je jasno da su čelnike tih vijeća birali prije svega predstavnici poslovnog sektora i znanstveno.istraživačke zajednice, nema sumnje da su morali imati i blagoslov predstavnika javne vlasti.

To upućuje na mogućnost da, ako već neće imati početnu prednost, ovaj put ni Uprava Uljanika ni Ministarstvo gospodarstva neće unaprijed minirati eventualnu ponudu DIV Grupe i talijanskog Fincantierija za preuzimanje Uljanik Grupe ili njezina dijela, vjerojatno 3. maja. Jer, kada je DIV Grupa prije godinu dana dala samostalnu ponudu za dokapitalizaciju Uljanik Grupe, Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. odbili su njezinu ponudu i prihvatili plan restrukturiranja Kermas Energije i Danka Končara.

Potraga

No, nedavno su NO i Uprava Uljanika d.d. poništili tu odluku i krenulo se u potragu za novim strateškim partnerima. Dosad je poznato da su dubinsko snimanje Uljanik Grupe službeno proveli DIV Grupa i talijanski Fincantieri, koji su najavili zajedničku ponudu, ukrajinski Smart Holding Vadima Novinskog, australska grupa Scenic, kineski CSIC te njemački konzorcij nekoliko kompanija, .

Dubinsko snimanje traje do 24. siječnja, a ovoga petka, 25. siječnja, zainteresirani bi ulagatelji trebali Ministarstvu gospodarstva dostaviti ponude za restrukturiranje i dokapitalizaciju Uljanik Grupe ili njezina dijela. Problem je to što brodogradilište 3. maj u sljedećih deset godina više ne smije primati državne subvencije jer je lani dovršilo restrukturiranje, a većina investitora zainteresirana je ponajprije za 3. maj. Pritom i Uljanik brodogradilištu 26. siječnja prijeti pokretanje prethodnog stečajnog postupka zbog neprekinute blokade u trajanju od 120 dana, pa se čitav proces restrukturiranja Uljanik Grupe doista čini kao “nemoguća misija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:50