Početak WEF-a

Davos izgubio na važnosti, gotovo svi svjetski lideri izbjegli su ga ove godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.1.2019. u 10:39

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.1.2019. u 10:39

Axel Weber, Chairman of Swiss bank UBS attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, January 22, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann
Arnd Wiegmann / REUTERS

Axel Weber, predsjednik uprave švicarske banke UBS

S nemalom dozom zlonamjernosti AFP je jučer najavio početak Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu: “Elita koja ovamo dolazi tvrdi da je zabrinuta zbog klimatskih promjena, ali to ih ne sprečava da dolaze privatnim zrakoplovima pa će ovaj tjedan u zračne luke u blizini toga grada sletjeti 1500 privatnih jetova”.

A to, jasno, snažno potiče emisije stakleničkih plinova.

Nije slučajno ugledna francuska agencija izabrala ovaj element kao najavu otvaranja WEF-a. Ovogodišnji je Forum bitno nižeg ranga i mediji većinu vremena broje tko sve neće doći. Neće biti britanske premijerke Therese May, zbog Brexita, kineskog predsjednika Xi Jinpinga, neće doći ni francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog “žutih prsluka” i nacionalne debate o problemima građana. I, konačno, neće biti nikoga iz američke administracije: dakle, nema ljudi koji će utjecati na ključne političke odluke koje mogu dovesti do ekonomskih turbulencija.

Prvi je govornik tako jučer bio novi brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je govor iskoristio kao prigodu da uvjeri ulagače da je njegova zemlja sigurna za njihov novac. Nariman Behravesh, glavni ekonomist IHS Markita, izjavio je da se Davos vraća svojim korijenima i postaje čisti poslovni forum. Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je “Globalizacija 4.0” - vizija povezanog svijeta koja se bavi ekonomskim nejednakostima koje prate globaliziranu trgovinu i proizvodnju.