Novi projekt

Darujemo vam 80 stranica sadržaja o najbitnijim kompanijama regije uz analize eksperata!

U prvom se izdanju digitalnih specijalnih izvještaja analiziraju najvažnije dionice tvrtki iz Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Slovenije i Mađarske
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Hanza Media i Novac.hr pokrenuli su novi projekt digitalnih specijalnih izvještaja, u čijem se prvom izdanju analiziraju najvažnije dionice pet zemalja SIE, iz Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Slovenije i Mađarske. Čitateljima Novca.hr, u partnerstvu s mirovinskim fondovima i Zagrebačkom burzom, darujemo 80 stranica sadržaja o najbitnijim javno kotiranim kompanijama regije uz analize eksperata, kakve se inače kupuju ili ih uživaju povlašteni klijenti financijskih kuća. Tajana Štriga (Signalitics), Goran Vorkapić (Skynet Telekomunikacije) i Igor Filipović (OTP Invest) nude kvalitetan i iscrpan presjek žive regionalne scene koji daje mogućnost usporedbe lokalnih okruženja, ali i prilika i rizika za hrabrije investitore.

DIGITALNI SPECIJALNI IZVJEŠTAJ PREGLEDAJTE OVDJE!

Dionice i tvrtke koje su se našle na radaru analize iz Hrvatske su Podravka, Hrvatski telekom, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Zagrebačka banka, Ericsson Nikola tesla, AD Plastik, Grupa Končar i Adris Grupa, dok su iz Slovenije tu Krka, Petrol, Telekom Slovenije, Triglav Grupa, Sava-Re. Mađarsku 'zastupaju' OTP Grupa, MOL Grupa, Gedeon Richter, Magyar Telekom i Opus Global, a Bugarsku Sopharma AD-Sofia, Chimimport AD-Sofia, CB First Investment AD-Sofia, Monbat AD-Sofia, Eurohold Bulgaria AD-Sofia, dok rumunjske burzovne perjanice čine Fondul ProprietateaOMV Petrom S.A, S.N.G.N. Romgaz S.A, Banca Transilvania S.A. i BRD-Grupe Societe Generale S.A.

Uz to, u ovom specijalnom digitalnom izvještaju čitatelji dobivaju i bogate analize regionalnog i nacionalnih tržišta. Kako u svom uvodnom tekstu piše Goran Vorkapić, svako od analiziranih tržišta kapitala odlikuje se nekim specifičnostima koje utječu na volumene trgovanja, zainteresiranost stranih investitora i u konačnici kretanje cijena. Istovremeno, sva tržišta dijele i neke zajedničke karakteristike kao što je bankocentričan financijski sustav s velikim udjelom financiranja kompanija od strane banaka i malim udjelom direktnog financiranja, što je rezultiralo relativno malim tržištem kapitala mjerenim udjelom tržišne kapitalizacije u ukupnom BDP-u.

Nadalje, za razliku od vodećih svjetskih dioničkih indeksa kojima se trguje na ili oko novih rekordnih razina, ova tržišta još uvijek nisu uspjela povratiti gubitke ostvarene za vrijeme krize:

- Loša korporativna kultura te teško dolaženje do informacija o kompanijama i financijski izvještaji loše kvalitete s relativno kasnim objavama u odnosu na period na koji se odnose, samo su neki od nedostataka koji odbijaju snažniji priljev stranih, a ponekad i domaćih investitora. Izuzev navedenog, investitori su zabrinuti i oko već spomenute niske tržišne likvidnosti koja onemogućava brz izlazak iz investicije i potencijalno može rezultirati gubicima za investitora, ističe Vorkapić.

Upravo stoga sve burze kapitala u regiji stavljaju sve jači naglasak na povećanje transparentnosti poslovanja izlistanih kompanija, što je također izdvojeno i istaknuto u analizama tržišta pojedinih država. S druge pak strane, navodi autor, smanjenje političkih i regulatornih neizvjesnosti u pojedinim ekonomijama, jačanje pravne sigurnosti, smanjenje administrativnih prepreka i troškova ulaganja ključni su za privlačenje inozemnih investitora u kombinaciji s kontinuiranom promocijom i zemalja i vodećih kompanija.

Nema sumnje, ističe kolega Viktor Vresnik u uvodniku digitalnog izvještaja, da su ozbiljni igrači na tržištu već dobro upućeni u specifičnosti pojedinih njima zanimljivih tržišta. Cilj je, međutim, naglašava, podići razinu obaviještenosti i u širem krugu, kako bi se na kraju probudili ulagački apetiti i među onima koji tek razmišljaju o ulasku u investicijsku avanturu.

- Informacijski paket koji na jednom mjestu daje uvid u krvnu sliku biznisa u regiji i omogućava brzu mogućnost usporedbe zato je prije svega vodič za pridošlice u svijetu tržišta kapitala, ali i brzi podsjetnik za stare igrače na tržištima jugoistočnog oboda Europske unije, rečenica je Vresnika s kojom vas pozivamo da zaronite u prvi digitalni izvještaj Najvažnije dionice 5 zemalja SIE (koji će ići dvaput godišnje), kao prvog u nizu prvoklasne edicije digitalnih izvještaja s različitim atraktivnim temama koju će vam u redovitom ritmu isporučivati Novac.hr!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:37