Dokapitalizacija

Darko Horvat o Uljaniku: 'Uz Končara, moguć je i drugi strateški partner'

Skupština ima važeću odluku hoće li taj isti strateški partner započeti fazu restrukturiranja
Ideje Darka Horvata nisu naišle na plodno tlo kod ekonomskih analitičara
 Marko Todorov / Hanza Media

I ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Darko Horvat izjavili su jučer kako su u konstruktivnom dijalogu s Upravom pulskog Uljanika o restrukturiranju i svim teškoćama koje su zadesile ovo brodogradilište.

Oba ministra spremna su učiniti sve što je potrebno da Program restrukturiranja koji je predan u Bruxelles Europskoj komisiji u petak bude prihvaćen. Upravo taj dokument omogućit će pulskom brodograđevnom divu da nastavi raditi te da ga dokapitalizira strateški partner Danko Končar.

Marić je rekao da je nedavno održan interni sastanak s predstavnicima Uljanika na kojem je dogovoreno da će se ovih dana, kao uostalom i proteklih tjedana, intenzivno raditi na finalizaciji plana restrukturiranja, kako bi ga u predviđenom razdoblju poslali u Bruxelles.

- Budući da slučaj Uljanika zadire u područje državnih potpora i tržišnog natjecanja, već imamo dosta intenzivnu komunikaciju s Europskom komisijom. Optimist sam u svakom području. Iako brodogradnja nije resor u mojem ministarstvu, s obzirom na problem državnih potpora i jamstava, Ministarstvo zasigurno mora biti uključeno. Bit ćemo konstruktivni i tražiti rješenje, s obzirom na to da svi znamo što znači brodogradnja za Pulu, Istru i za dvije hrvatske županije - izjavio je Marić prije sjednice užeg kabineta Vlade. Referirajući se na dopis koji je ovo ministarstvo poslalo na adresu ministra Horvata krajem lipnja, a govori o nepovjerenju prema podacima koje im dostavlja Uljanik, rekao je da je u dopisu od resornog ministarstva tražio da se od Uljanika zatraži dostava određenih podataka, a s obzirom na problematiku državnih potpora i državnih jamstava, kako bi i Ministarstvo financija imalo puni uvid u situaciju.

- U ovom trenutku ne bih želio ništa o tome govoriti. Postoji konstruktivni dijalog i komunikacija s kompanijom i pokušavamo napraviti sve što je potrebno kako bi plan restrukturiranja i cijeli program dobio zeleno svjetlo i uspio zaživjeti - rekao je Marić.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da on i ministar Marić raspolažu informacijama koje dobivaju od hrvatske brodogradnje.

- Nema razloga da tim izvješćima ne vjerujem. Ta su izvješća u ovom trenutku podloga za sve ono što trenutačno nije sadržano u planu restrukturiranja. Vidjeli ste da smo ovu nekretninsku spletku iz plana restrukturiranja maknuli i hrvatskoj Vladi je interes zadržati radna mjesta u strukturi brodogradnje, dakle ona radna mjesta koja su tehnički i tehnološki i na svaki drugi način potrebna ne samo hrvatskoj brodogradnji nego i ukupnoj industriji - rekao je Horvat koji se jučer sastao i sa sindikatima koji djeluju unutar Uljanik Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06