Problemi u škveru

Danko Končar: 'Za Uljanik već dogovaramo poslove od milijardu dolara'

Danko Končar kaže kako je njegova tvrtka tu da bi pomogla Uljaniku
Danko Končar
 Goran Sebelic / Hanza Media

To što je ministar gospodarstva Darko Horvat spomenuo da je moguće da u pulsko brodogradilište Uljanik uđe i drugi strateški partner, dakle da nije u igri samo Danko Končar koji je jedini predao pismo namjere za dokapitalizaciju pulskog škvera, koji se našao posljednju godinu u velikim problemima, naišlo je na burne reakcije.

Dok Uprava brodogradilišta ne zna o čemu je riječ i da je Končar u igri, jer ga je Skupština društva odabrala još ove zime, sindikati vjeruju da je to Horvat izjavio na sastanku s njima kako bi smirio uzavrelu situaciju. Drugi, pak, smatraju da je Horvat na taj način pokušao pritisnuti Končara da se više uključi u rješavanje najaktualnijih problema u samom brodogradilištu, kojemu hitno treba 12 milijuna eura da bi se završili poslovi s brodovima koje bi trebalo isporučiti. To bi naravno olakšalo situaciju s državnim jamstvima koja bi se tada smanjila.

Odgovornost

A Tvrtka Kermas energija, koja je u ožujku ove godine odabrana za strateškog partnera Uljanik grupe, o izjavi ministra Horvata da je moguć izbor i drugog strateškog partnera kaže da poštuje stajalište ministra gospodarstva i da nema razloga za stvaranje fame oko te izjave, kao i da se njihova želja da pomognu brodogradilištu uopće nije promijenila.

- Tu smo da bismo pomogli Uljaniku. Ako u Uljaniku i u Vladi misle da postoji bolji strateški partner, rado ćemo im prepustiti ovu odgovornost - kazao je Danko Končar, vlasnik Kermas energije. Na Horvatove izjave da je Vlada iz plana restrukturiranja “uklonila nekretninske spletke”, odgovaraju da nisu obraćali pozornost na tu izjavu.

- Mi smo o planu restrukturiranja, u kojem je sastavni dio i prenamjena dijela Uljanikova prostora, doznali tek kad smo odabrani za potencijalne strateške partnere. To nije naša ideja, zatekli smo je kad smo prvi put došli u Uljanik. Predstavila nam ju je Uprava Uljanika, koja ju je osmislila uz pomoć Boston Consultinga - navodi Končar.

NEKRETNINE

U Kermas energiji dodaju da u obzir treba uzeti i njezine pozitivne strane, poput činjenice da je nekada u Uljaniku radilo više od dvanaest tisuća ljudi i da su tadašnje potrebe za prostorom škvera bile neusporedive manje od današnjih. Isto tako, Europska komisija (EK) od hrvatske strane zahtijeva kompenzacijske mjere, stoga ovdje zapravo i nema previše prostora za slobodna tumačenja.

- Ako postoji prostor koji nije u funkciji, a moguće ga je prenamijeniti, zašto bi to bila tabu-tema - kažu u Kermasu. Tvrde da su želje sindikata i Vlade za očuvanjem brodogradnje potpuno iste kao i želje tvrtke Kermas energija.

- Ne samo da ne gasimo brodogradnju, dapače, radimo iskorake jer ovaj brod koji smo napravili za finskog naručitelja u mnogo je stvari jedinstven i na tom tragu idemo i dalje - kazali su. Ono što dosad javnosti nije bilo poznato odnosi se na buduće poslove koje Kermas energija već dogovara za Uljanik. - Mi smo s budućim naručiteljima brodova već postigli načelan dogovor o gradnji različitih brodova u Uljanik grupi, i to u vrijednosti od približno milijardu dolara - kažu u Kermas energiji.

Uglednom pulskom ekonomskom stručnjaku Marinku Škari nije jasno zašto se sada govori o dva partnera.

- Ideja da Vlada radi na svojem strateškom partneru, a menadžment na svojem, završit će neuspješno. Obje se strane moraju dogovoriti - smatra Škare, navodeći da je Končar dobar izbor jer poznaje situaciju u hrvatskoj brodogradnji, ali i općenito hrvatske prilike oko poslovanja. Međutim, ima dojam da nije sasvim “ušao u priču”.

Tomislav Debeljak: 'Ponašanje Končara mi je neshvatljivo'

Tomislav Debeljak iz DIV grupe, koji je također bio zainteresiran za Uljanik, rekao je da su Vladi već nudili svoju pomoć.

- Mi smo stajali sto posto iza ponude koju smo svojedobno dali za 3. maj i Uljanik. Ponudili smo u startu gotovo 100 milijuna eura, s time da nikada nismo doznali koji je iznos ponudio izabrani strateški partner. A sada vidimo da je problem 25 milijuna i da se traži kredit za strateškog partnera. Na kraju nismo izabrani od Uprave Uljanika koja ga je i dovela u trenutnu situaciju. Sada mi je neshvatljivo da se netko tko je izabran za strateškog partnera izvlači iz izrade plana restrukturiranja koji će morati provoditi. Državi smo prije toga rekli da nam se slobodno javi treba li pomoć oko Uljanika, ali da se ne želimo gurati. Tada smo ponudili cijenu za spas 3. maja jer se tada mogao spasiti. Da sada odlučujemo, trebali bismo napraviti dubinsko snimanje - rekao je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09