Toplinski udar

Danas bilježimo vrhunac potrošnje električne energije: 'Približavamo se rekordu'

Potrebno je oko 6 milijuna perilica rublja koje rade istovremeno da se dosegne ta potrošnja
Ilustracija
 Nikola Vilić / Hanza media / Damjan Tadic / CROPIX

Danas se očekuje potrošnja električne energije od otprilike 59.813 MWh uz maksimalnu satnu potrošnju od 3.002 MWh, javljaju iu ureda Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS). U jeku toplinskog vala, kada bi temperature trebale dosezati i 40 stupnjeva Celzijevih, iz HOPS-a prognoziraju da će danas Hrvati, zbog nesnosnih vrućina, potrošiti najviše električne energije i približiti se rekordu od 3.079 MWh iz kolovoza 2017. godine.

Ilustracije radi, za potrošnju električne energije koju prognozira HOPS, u sat vremena trebalo bi raditi istovremeno oko šest milijuna perilica za rublje. Također, prosječna hrvatska obitelj u cijelog godini potroši oko 3,5 MWh.

Navode i da, zasad, nema problema s opskrbom električnom energijom te da se potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. "Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, za 12. kolovoz 2019. planira se namiriti se oko 48 posto potrebne energije, a uvozom preostala potrebna energija", stoji u priopćenju.

Da se "šipica"potrošnje električne energije obično događala zimi, kazao nam je energetski konzultant Milan Puharić. Prema njegovim riječima, ljetni vrhunac potrošnje razumljiv je zbog velikog korištenja klima uređaja, ali povlači i pitanje sigurnosti obskrbe električnom energijom.

- Preko 55 posto ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj čini uvoz. Po tome smo europski prvaci. Dogodi li se neki poremećaj u okruženju bojim se da bismo mogli ostati bez energije, izlaže Puharić dodajući da najviše električne energije uvozimo iz Slovenije i Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:45