Tjedni pregled

Crobex indeksi Zagrebačke burze stagnirali, u fokusu investitora ponovo Valamar

Crobex indeks rastao je u tri od pet trgovinskih dana, a promet je porastao
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
 Dragan Matić / CROPIX

Crobex indeksi Zagrebačke burze proteklog su tjedna stagnirali oko najnižih razina od srpnja 2016. godine, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvarena trećina prometa.

Crobex indeks završio je tjedan bez promjena u odnosu na tjedna ranije, na 1.729 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,33 posto, na 1.013 bodova. Tako su se zadržali na najnižim razinama u dvije i pol godine. Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao Crobexkonstrukt, za 5,4 posto, a porastao Crobextransport, za gotovo 12 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 42,45 milijuna kuna, što je otprilike tri milijuna više nego tjedan dana ranije. Uz to, u blok transakciji povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je još 2,85 milijuna kuna, po cijeni dionice od 425 kuna za dionicu.

Redovni promet dionica 8,5 milijuna kuna dnevno

"Prošlotjedno trgovanje bilo je obilježeno smirivanjem nestabilnosti na svjetskim i regionalnim burzama, što se prethodnih tjedana prelijevalo na domaće tržište kapitala. Tako je Crobex indeks rastao u tri od pet trgovinskih dana, dok je u utorak i petak zabilježio pad vrijednosti. Sa smirivanjem nestabilnosti, porastao je i promet, pa je tako u cijelome tjednu redovni promet dionicama prosječno dnevno iznosio 8,5 milijuna kuna", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, ni protekli tjedan nije bio bogat korporativnim vijestima, no ističe objavu Valamara koji je u četvrtak izvijestio o svojem planu investicija za sljedeću godinu.

"Iz Valamar Riviere su naveli da je nadzorni odbor potvrdio iznos investicija za 2019. godinu od 636 milijuna kuna, odnosno 793 milijuna uključujući Imperial i Hotele Makarska. Ta vijest nije pomogla dionici Valamara koja je na dan objave pala za 0,87 posto, kao i dan nakon objave u petak za 1,76 posto, što joj je bio četvrti uzastopni dan sa padom vrijednosti", navodi Jurić.

Pad cijena dionica Petrokemije

Dionica Valamara bila je i protekloga tjedna, kao i tjedan ranije, najlikvidnija, s 15 milijuna kuna prometa. Cijena joj se na tjednoj razini spustila 2,62 posto, na 33,5 kuna. Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Croatia osiguranja, s prometom od gotovo 5 milijuna kuna i rastom cijene za 0,87 posto, na 5.800 kuna. U fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,23 posto, na 428 kuna.

Od ostalih objava Jurić izdvaja i HT-ovu kupnju 100-postotnog udjela u društvu HP Produkcija, pružatelju usluge evotv. Dionici HT-a cijena je oslabila 0,65 posto, na 154 kune, uz 2,7 milijuna kuna prometa.

Od 61 dionica kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 21 zabilježilo je pad cijene u odnosu na tjedan ranije, dok ih je 27 poskupilo, a 13 zabilježilo nepromijenjenu cijenu. Među najlikvidnijima, najviše su pale cijene dionica Petrokemije, za 13,6 posto, Brodogradilišta Viktor Lenca, za 12,6 posto, te Atlantske plovidbe, za 4,5 posto. Najviše su, pak, poskupile dionice Tehnike, za 19 posto, i Tankerske Next Generation, za 17 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:36