Razgovor na vrhu

Ćorić i Marić sastali se s čelnicima MOL-a: 'Sve je proteklo u konstruktivnom ozračju'

'Sastanak je održan u kontekstu iskazane namjere hrvatske Vlade za otkupom dionica'
Zdravko Marić
 Dragan Matić / Hanza Media

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar financija Zdravko Marić u utorak su se sastali s čelnicima mađarskog MOL-a, a sastanak je održan u kontekstu namjere hrvatske Vlade da otkupi dionice koje MOL ima u Ini, objavilo je Ministarstvo financija, uz ocjenu da je sastanak "protekao u konstruktivnom ozračju".

Kako se navodi u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva, ministri Tomislav Ćorić i Zdravko Marić u Ministarstvu financija su održali sastanak s predsjednikom Uprave MOL Grupe Józsefom Molnárom i starijim potpredsjednikom MOL Grupe za strateške operacije i korporativni razvoj Györgyjem Bacsom.

"Sastanak je održan u kontekstu iskazane namjere hrvatske Vlade za otkupom dionica koje mađarska naftna kompanija MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. Sastanak je protekao u konstruktivnom ozračju, a dogovoreno je da se idući sastanak održi u Budimpešti. Termin sastanka bit će dogovoren naknadno", priopćili su iz Ministarstva financija.

Premijer Andrej Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

U travnju ove godine Vlada je odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. Financijska ponuda tog konzorcija je osam milijuna eura, a njihova je ponuda i za fazu pripreme i fazu izvršenja transakcije ocijenjena najkonkurentnijom, istaknuo je na sjednici Vlade održanoj 10. travnja ministar financija Zdravko Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:40