Završni stadij

Cijevi koje će dostavljati plin iz Rusije u Tursku i Europu položene na dno Crnog mora

Najavljuje se da bi plinovod u eksploataciji trebao biti koncem 2019. godine
Ruski predsjednik Vladimir Putin i izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller nadgledaju izgradnju plinovoda Turski tok
 Sputnik Photo Agency / REUTERS

Završeno je polaganje cijevi plinovoda Turski tok na dno Crnoga mora, izvijestila je u ponedjeljak ruska državna plinska kompanija Gazprom, čime gradnja novog plinovoda koji povezuje Rusiju i Tursku ulazi u završni stadij.

"Danas je u Crnom moru brod za polaganje cijevi Pioneering Spirit završio polaganje plinovoda Turski tok", kaže se u priopćenju te ruske kompanije. Dodaje se da su nalog za posljednji var u sklopu polaganja druge cijevi plinovoda dali ruski predsjednik Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan.

"Gradnja Turskoga toka - novog plinovoda koji kroz Crno more povezuje Rusiju i Tursku - ulazi u završni stadij, a radovi se odvijaju prema planu. Već danas, a ne u prosincu kako je prvotno planirano, završena je morska dionica. Brzi tempo realizacije projekta rezultat je složnog i usklađenog rada projektnog tima", prenosi se u priopćenju izjava predsjednika uprave Gazproma Alekseja Millera.

Najavljuje se da bi plinovod u eksploataciji trebao biti koncem 2019. godine te ocjenjuje kako će biti "dopunsko jamstvo energetske sigurnosti Turske i zemalja južne i jugoistočne Europe".

Ugovor o gradnji Turskoga toka predsjednici Putin i Erdogan potpisali su u listopadu 2016. godine. Gradnju je potaknula ukrajinska kriza, odnosno odustaje od projekta Južni tok koji je trebao prolaziti Crnim morem, a zaustavila ga je Europska unija.

Projekt Turski tok predviđa izgradnju dvaju krakova magistralnog plinovoda ispod Crnog mora kapaciteta 15,75 milijardi prostornih metara po svakom kraku. Jedan je krak predviđen izravnoj dostavi plina na tursko tržište, a drugi izvozu ruskog plina preko turskog teritorija u Europu. Morska dionica plinovoda, prema ugovoru Rusije i Turke, u potpunosti pripada Gazpromu, pa je kompanija preuzela financiranje izgradnje dvaju krakova te dionice, a transportnu infrastrukturu na teritoriju Turske od prihvatnog terminala gradi turski Botas.

Gradnja tranzitne infrastrukture za dostavu plina europskim potrošačima bit će, pak, u nadležnosti zajedničkog poduzeća Gazproma i Botasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:10