U studenom manja inflacija

Cijene u Hrvatskoj u studenom porasle 1,3% na godišnjoj razini, najmanje od travnja

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.12.2018. u 15:46

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.12.2018. u 15:46

Zagreb, 290813.
U zagrebackom naselju Vrbani, na adresi Rudeska ulica 269a, danas je otvoren novi trgovacki centar Point.
Novi trgovacki centar prostire se na 40.000 cetvornih metara.
Za sada je otvoren tek dio trgovina, dok se sluzbeno otvorenje svih trgovina ocekuje 26. rujna. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Studeni nam je donio nešto sporiji rast maloprodajnih cijena roba i usluga, pokazuju najnoviji podaci državne statistike.

Prema podacima DZS-a, potrošačke su cijene u studenom u odnosu na isti lanjski mjesec porasle 1,3 posto. To je, prema istim podacima, njihov najsporiji rast od travnja ove godine, kada je stopa inflacije na godišnjoj razini također iznosila 1,3 posto. U odnosu na listopad, cijene na malo pale su 0,3 posto, dok su u prvih 11 mjeseci ove godine bile veće 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U usporedbi s listopadom, u studenom su najviše pale cijene prijevoza, 2,1 posto, što se može pripisati padu cijena goriva. No, u istom su razdoblju pale i cijene hrane i bezalkoholnih pića, i to 0,5 posto, kao i cijene rekreacije i kulture, te restoranskih i hotelskih usluga, i to, u slučaju obje statističke kategorije, za po 0,2 posto. S druge strane, u odnosu na listopad u studenom su porasle cijene odjeće i obuće, i to 0,8 posto, stanovanja i režija, 0,6 posto, ali i zdravstvenih usluga, 0,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini lista proizvoda i usluga koji su poskupili i pojeftinili izgleda malo drukčije. Tako su hrana i bezalkoholna pića u studenom ove godine bili 0,5 posto skuplji nego u studenom prošle godine, troškovi stanovanja i režija u istom su razdoblju poskupili 2,5 posto, prijevoza 3,4 posto, a zdravstvenih usluga 1,8 posto. Rast na godišnjoj razini u studenom bilježe i cijene hotelskih i restoranskih usluga, i to 2,7 posto. S druge strane, u odnosu na studeni prošle godine cijene odjeće i obuće pale su 1,5 posto, otkrivaju podaci DZS-a.