Jeftiniji barel

Cijene nafte znatno pale, tri najveća proizvođača povećavaju proizvodnju

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjem trgovanju pala za 1,1 dolar
Ilustracija, benzinska crpka
 Srdjan Vrancic / Hanza Media

Cijene barela nafte znatno su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, budući da tržište pozorno prati najavu povećanja proizvodnje tri najveća svjetska proizvođača - Rusije, Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjem trgovanju pala za 1,1 dolar ili 1,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,34 dolara. Na američkom se tržištu, pak, barelom trgovalo po 1,57 dolara ili 2,3 posto nižoj cijeni, od 66,31 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno s najvećim svjetskim proizvođačem Rusijom, počela je primjenjivati rezove proizvodnje u 2017. godini, kako bi smanjila prezasićenost tržišta i povećala cijene, budući da su u 2016. godine potonule na najnižu razinu u posljednjih više od deset godina, ispod 30 dolara po barelu.

Zahvaljujući tome, u Londonu su početkom svibnja cijene dotaknule razinu od 80 dolara po barelu, što je zabrinulo potrošače da bi visoke cijene mogle prigušiti gospodarski rast i potaknuti inflaciju.

"Nedavni rast cijena nafte potaknuo je rasprave među ulagačima o tome predstavljaju li one smanjenje rizika za globalni rast", naveo je Chetan Ahya iz Morgan Stanley u svojoj bilješci objavljenoj tijekom vikenda.

Kako bi riješila potencijalne nedostatke u opskrbi, Saudijska Arabija, vodeća u kartelu OPEC, kao i najveći svjetski proizvođač Rusija, izjavili su u petak da su razgovarali o povećanju proizvodnje nafte za oko milijun barela dnevno.

Nadoknađuju gubitke

"Cijene sirove nafte skliznule su nakon što su Saudijska Arabija i Rusija dogovorile da će povećati proizvodnju sirove nafte u drugoj polovini godine, kako bi nadoknadili gubitke nastale u drugim zemljama", poručila je u ponedjeljak ANZ banka.

Rastuća proizvodnja sirove nafte u SAD-u također ne pokazuje naznake posustajanja, jer kompanije nastavljaju širiti svoju potragu za novim naftnim poljima koja će bušiti.

Američke kompanije povećale su u tjednu do 25. svibnja broj aktivnih bušotinskih postrojenja za 15, na ukupno 859, najvišu razinu od ožujka 2015. godine. Ti se podaci pozorno prate i smatraju naznakom budućeg rasta američke proizvodnje.

Proizvodnja sirove nafte u SAD porasla je više od 27 posto u posljednje dvije godine, na 10,73 milijuna barela dnevno, i time se približila ruskoj proizvodnji, koja doseže 11 milijuna barela dnevno.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 74,62 dolara, što je 1,75 dolara manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:29