Pritisak procjena

Cijene nafte pale prema 28 dolara zbog straha za potražnju

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,18 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,42 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,14 dolara
Vladimir Putin, Donald Trump, kralj Salman
 AFP / Profimedia

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 28 dolara pod pritiskom procjena da dogovoreno smanjenje opskrbe neće u potpunosti neutralizirati ogroman pad potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,18 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,42 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,14 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 19,68 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,3 dolara.

Tržišta su jučer uzdrmale procjene ulagača da dogovoreno koordinirano smanjenje opskrbe iz vodećih proizvođača neće biti dovoljno da se neutralizira razoran utjecaj pandemije koronavirusa na potražnju.

Danas je te procjene potkrijepila Međunarodna agencija za energiju (IEA), prognozirajući da će potražnja u travnju pasti na 29 milijuna barela dnevno, najnižu razinu u 25 godina.

U IEA-i napominju i da nikakvo smanjenje proizvodnje neće moći u potpunosti nadoknaditi kratkoročni pad potražnje na tržištu.

"Ne postoji sporazum koji bi bio izvediv i smanjio bi opskrbu u tolikoj mjeri da neutralizira kratkoročne gubitke potražnje. No, ono što se postiglo u prošlome tjednu predstavlja solidan početak", priopćila je IEA.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, udružila se s nekoliko ključnih proizvođača, poput SAD-a, u dogovoru o rekordnom smanjenju opskrbe.

Dužnosnici i izvori iz OPEC+ sugeriraju da bi upravo IEA kao savjetodavna agencija za energetiku najrazvijenijih zemalja svijeta u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) mogla poduprijeti sporazum najavom kupnje nekoliko milijuna barela nafte za strateške rezerve.

To se danas nije dogodilo. Agencija je u izvješću navela da "još čeka više pojedinosti o nekim planiranim smanjenjima proizvodnje i prijedlozima za kupnju strateških rezervi".

SAD, Indija, Kina i Južna Koreja ponudile su ili razmatraju takve kupnje, zabilježili su u IEA-i.

Na IEA-ino izvješće nadovezali su se američki podaci o opetovanom velikom skoku zaliha nafte u prošlom tjednu, za čak 13,1 milijun barela, prema Američkom institutu za naftu (API).

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 19,70 dolara, što znači da je pala 1,48 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:47