Od početka godine

Četvrti krug poreznih izmjena donijet će rasterećenje od 2,4 milijarde kuna

U sustavu poreza na dobit uvodi se i mogućnost utvrđivanja PDV-a po naplaćenim (a ne fakturiranim) naknadama
Zdravko Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Porezno rasterećenje u 2020. iznosit će 2,4 milijarde kuna, dok ukupno rasterećenje u sva četiri kruga u mandatu ove Vlade iznosi gotovo devet milijardi kuna, ustvrdili su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za novinare u četvrtak.

Ministar financija je tom prilikom kazao kako se proširuje obuhvat primjene stope poreza na dodanu vrijednost od 13 posto za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata prema posebnom propisu, uz preciziranje odredbi pravilnikom, što predstavlja smanje prihoda za državni proračun u iznosu od 900 milijuna kuna godišnje.

U sustavu poreza na dobit uvodi se i mogućnost utvrđivanja PDV-a po naplaćenim (a ne fakturiranim) naknadama do vrijednosti isporuka od 7,5 milijuna kuna, s tim da je za to još nužna suglasnost Odbora za PDV Europske komisije. U okviru poreza na dobit uvodi se novi prag - godišnji prihod od 7,5 milijuna kuna za porezno rasterećenje, odnosno primjenu stope od 12 posto. Time će dodatnih 10.000 obveznika biti u primjeni stope od 12 posto, odnosno 93 posto poreznih obveznika bit će obuhvaćeno stopom od 12 posto.

To će državnu kasu "olakšati" za 200 milijuna kuna godišnje. Nadalje, izmjenama Zakona o porezu na dohodak predlaže se porezno rasteretiti rad mladih osoba i to umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godine života. Ta mjera će proračun jedinica lokalne uprave koštati 700 milijuna kuna godišnje ( i to država neće kompenzirati jedinicama lokalne uprave), dok će povećanje neoprezivog dijela dohotka s 3800 na četiri tisuće kune lokalnoj upravi donijeti manji godišnji prihod od 500 milijuna kuna (ali će im to država kompenzirati kvartalnim uplatama iz općih poreza) . Uz to, porez na dohodak također se ne bi plaćao na naknade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja do propisanog iznosa, kao ni za nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja.

Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvelo bi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka, što bi uz druge promjene u trošarinskom sustavu ukupnim smanjilo državne prihode za 17,5 milijuna kuna. Iako su premijer i ministar kazali kako u četvrtom krugu porezno rasterećenje iznosi 2,4 milijardi kuma, u tablici Ministarstva financija taj se trošak precizira na 2,318 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:11