Razgovori u Bijeloj kući

Čelnici njemačke automobilske industrije kod Donalda Trumpa: Sad smo dalje od carina

Volkswagen razmatra gradnju druge tvornice u SAD-u, čulo se nakon sastanka u Bijeloj kući
BMW i-3
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Spremni smo povećati ulaganja u SAD, ali to nećemo biti u stanju ako nam se uvedu carine, poručili su čelnici njemačke autoindustrije nakon sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući. Pritom su, prema navodima agencije Reuters, predsjednik Uprave Volkswagena Herbert Diess i direktor Daimler Dieter Zetsche izrazili uvjerenje kako je uvođenje carina za uvoz automobila iz EU u SAD manje izgledno nakon sastanka u Bijeloj kući.

- Predsjednik Trump usredotočio se na uvjeravanja kako je potrebno da naša industrija više ulaže u SAD, a mi smo pripravni na to – prenio je za Reuters atmosferu sastanka u Bijeloj kući, Herbert Diess. Otkrio je kako Volkswagen razmatra izgradnju druge tvornice u SAD-u, kao i proširenje suradnje s Fordom.
- Volkswagen može koristiti trenutno neiskorištene industrijske kapacitete Forda – poručio je predsjednik Uprave Volkswagena.

Kompanija BMW, čiji je predstavnik također nazočio razgovorima u Bijeloj kući, oglasila se priopćenjem u kojem najavljuje ulaganje od 600 milijuna dolara u svoju tvornicu u Spartanburgu u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini do 2021.. Najavili su iz BMW-a otvaranje još tisuću novih radnih mjesta u Spartanburgu u iduće četiri godine.

U razgovorima s njemačkim industrijalcima, prema Reutersu, predsjedniku Trumpu društvo su činili članovi njegova kabineta, ministar za trgovinu Wilbur Ross, savjetnik za ekonomiju Larry Kudlow i Robert Lighthizer iz državne Agencije za trgovinu. Peter Navarro, savjetnik za trgovinu u Trumpovu uredu, izjavio je uoči razgovora s njemačkim autoindustrijalcima kako druga strana ne bi dolazila iz Njemačke u Bijelu kuću da američki predsjednik nije zaprijetio zavođenjem carina u skladu s svojom politikom 'Amerika prije svega'.

Reuters navodi da je do razgovora Trumpa i predstavnika Volkswagena, Daimlera i BMW-a došlo na prijedlog Bijele kuće. Agencija podsjeća da je Europska unija zauzela stajalište kako sa SAD-om treba provesti jedinstvene pregovore o budućim uvjetima međusobne trgovine, ali je Bijela kuća organizirala zaseban sastanak sa čelnicima njemačke autoindustrije.

Ministarstvo za trgovinu SAD-a prošlog je mjeseca sačinilo nacrt odluke o zavođenju carina od 25 posto na uvoz automobila iz EU i analizu što bi to značilo za trgovinu SAD-a i EU. Čeka se potez američkog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30