Rast cijena

Čeka nas poskupljenje? Cijene proizvođačkih proizvoda rastu najvišom stopom od 2012.

Cijene energije porasle za 1,1 posto, a cijene kapitalnih proizvoda za 0,1 posto
Radnik u metalskoj industriji
 Profimedia, Alamy

Prema podacima analize Raiffeisenbank Austria (RBA), proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u srpnju porasle za 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je 19. mjesec za redom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini. Ujedno, to je i najveći rast tih cijena od kraja 2012. godine.

Ako se u obzir uzmu i nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u srpnju porasli za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su cijene na domaćem tržištu industrije na mjesečnoj razini bile više za 0,7 posto, dok su na inozemnom tržištu industrije više za 0,2 posto.

S druge strane, cijene na domaćem tržištu su na godišnjoj razini porasle za 4 posto, što odgovara i porastu na inozemnom tržištu.

U osvrtu na izvješće podataka Državnog zavoda za statistiku, RBA analitičari navode da je u srpnju godišnji rast proizvođačkih cijena dodatno ubrzao, pa je stopa od 4 posto najviša zabilježena stopa rasta od kraja 2012. godine.

Ako se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji ovoga mjeseca porasle za 0,3 posto u odnosu na prošli, a 0,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju su cijene energije porasle za 1,1 posto, kapitalnih proizvoda za 0,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto, netrajnih proizvoda za 0,3 posto te trajnih proizvoda za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na srpanj prošle godine, cijene energije su bile više za čak 16,7 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda na godišnjoj razini porasle za 1,7 posto. S druge strane, cijene kapitalnih proizvoda su u godini dana prorasle za 0,6 posto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno pale za 0,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto.

Ako se cijene promotre prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene u rudarstvu i vađenju porasle za 7 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom cijene porasle za 0,1 posto.

Istodobno, cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i djelatnostima sanacije okoliša su ostale na istoj razini.

Na godišnjoj su razini cijene proizvodnje u rudarstvu i vađenju porasle za 21,9 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale na razini iz srpnja prošle godine.

- S obzirom na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena, koje mogu biti dobar indikator budućih inflatornih kretanja, u narednom razdoblju možemo očekivati nastavak pozitivnih pritisaka na rast potrošačkih cijena. Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće, ali i inozemne potražnje će stvarati pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije - zaključuje se u analizi RBA koja je objavljena u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27