Sve više 'projektnih poduzeća'

Čak svaka treća tvrtka u Hrvatskoj lani nije imala ni jednog jedinog zaposlenika

Najveće tvrtke bez zaposlenih u Hrvatskoj, po kriteriju visine prihoda, lani su bile Manta iz Zagreba i Nordex Elektrane iz Splita
Građevinski radnici, ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Gotovo svaka treća tvrtka u Hrvatskoj lani nije imala ni jednog jedinog zaposlenog, a najviše ih je bilo u Zagrebu i Istri, pokazuju podaci Fine.

Naime, od ukupno 131.117 tvrtki, koliko ih je prošle godine bilo u Hrvatskoj, bez zaposlenih je bilo čak 39.711, ili 30,3 posto ukupnog broja hrvatskih poduzeća. Iako nisu imale ni jednog zaposlenog, te su tvrtke lani ostvarile ukupne prihode veće od 18,8 milijardi kuna, što je 12,2 posto više nego godinu ranije, dok su im ukupni rashodi porasli 1,1 posto, dosegavši 20,6 milijardi kuna. Kada se podvuče crta, ukupan rezultat tvrtki bez zaposlenih u 2018. godini ipak je bio negativan, budući da su ostvarile konsolidirani gubitak od 2,1 milijardi kuna, proizlazi iz podataka Fine.

Najveći minus među tvrtkama bez zaposlenih, nešto manji od 777 milijuna kuna, ostvarila su poduzeća iz građevinskog sektora. Po negativnom rezultatu slijede tvrtke bez zaposlenih u poslovanju nekretninama, koje su u 2018. godini ostvarile gubitak od oko 572 milijuna kuna, te u prerađivačkoj industriji, u kojoj je gubitak tvrtki bez zaposlenih iznosio 435 milijuna kuna. S druge strane, najbolje su poslovale tvrtke bez zaposlenih u segmentu stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, koje su 2018. zaključile s plusom od gotovo 323 milijuna kuna.

- Trend osnivanja tvrtki bez zaposlenih prisutan je svugdje u svijetu. Mnoge tvrtke osnivaju projektna društva, za koje poslove obavljaju matična društva. Također, mnogi zaposleni, posebno u IT sektoru, nakon radnog vremena u tvrtki u kojoj su zaposleni, nastavljaju raditi na vlastitim projektima i zato osnivanju tvrtke - ističe Vlado Brkanić, financijski stručnjak.

Naš sugovornik napominje kako u tvrtkama bez zaposlenih ne treba unaprijed gledati neki oblik prijevare. Suvremeni se biznis, ističe, toliko razgranao, a osnivanje tvrtki bez zaposlenih, a s ciljem realizacije određenog projekta, olakšava poslovanje. Kao primjer za to navodi osnivanje tvrtki za upravljanje zgradama: njih često osnivaju matične tvrtke i 'ustupaju' im vlastite kadrove i usluge. Drugi primjer su tvrtke iz segmenta energetike, koje također, zbog provedbe konkretnog projekta, osnivaju posebne tvrtke, koje, međutim, ne zapošljavaju, već koriste radnu snagu matičnih tvrtki. Nisu rijetki ni slučajevi zapošljavanja na ugovor o djelu, odnosno bez zasnivanja radnog odnosa.

I podaci Fine potvrđuju da se tvrtke bez zaposlenih često osnivaju zbog provedbe konkretnih projekata. Tako su najveće tvrtke bez zaposlenih u Hrvatskoj, po kriteriju visine prihoda, lani bile Manta iz Zagreba, koja se bavi organizacijom izvedbe projekata za zgrade i Nordex Elektrane iz Splita.

S druge strane, među tvrtkama bez zaposlenih ima i onih koje su završile u stečaju ili likvidaciji. O tome govori i podatak Fine prema kojem je od 39.711 tvrtki bez zaposlenih godinu ranije 3.858 imalo zaposlene, od čega je čak dvije trećine tih tvrtki, ili njih 2.556, imalo samo po jednog zaposlenog. Nadalje, od 39.711 tvrtki bez zaposlenih u prošloj godini, 1.609 je bilo u likvidaciji, a 2.272 u stečaju, dok je redovno poslovalo njih 35.830, pokazuju podaci Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:24