Ozbiljne optužbe

Čak 170 policajaca pretražuje sjedište Deutsche Banka, sumnja se u pranje novca

Njemački tužitelji optužili su zaposlenike banke da su prebacivali novac klijenata na off-shore račune
Policijska vozila ispred sjdišta Deutsche Banka
 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Policija po nalogu njemačkog tužiteljstva pretražuje sjedište Deutsche Banka zbog mogućeg pranja novca, piše BBC.

Njemački tužitelji optužili su dva zaposlenika banke da su pomogli svojim klijentima da peru novac stečen nezakonitim aktivnostima. Točnije, pomagali su im u prebacivanju novca na njihove “off-shore” račune. No, i drugi su zaposlenici optuženi i to zato što nisu prijavili svoje sumnje o klijentima koji s kojima su surađivali njihovi kolege, izvijestio je Reuters.

Iz tog je razloga frankfurtsko sjedište najveće njemačke banke okruženo policijskim autima, dok je druge urede banke pretražilo čak 170 policajaca i drugih službenika. Oni su zaplijenili sve papire te dokumentaciju u elektronskom obliku, a daljnja je istraga u tijeku.

Istraga je zapravo potaknuta otkrićima iz tzv. “Panama Papers” skandala iz 2016. kada je iz jedne od najtajnijih svjetskih kompanija Mossack Fonseca iscurila ogromna količina informacija o ilegalnim aktivnostima. Tada su banke, među kojima su i švedska Nordea i njemačka Handelsbanken, kažnjene zbog pranja novca. Deutsche Bank je potvrdila da ih policija istražuje zbog moguće veze s Panama Papers skandalom te da u potpunosti surađuje s istražiteljima.

Dodatno, ranije ovog mjeseca i najveća je danska banka Danske Bank optužena osumnjičena za pranje novca preko njihove estonske podružnice, a mnogi sumnjaju da je u sumnjivim transferima sudjelovala i Deutsche Bank. Ipak, kako Bloomberg saznaje, trenutna policijska racija nije povezana s tim skandalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:44