Svjetska tržišta

Burze rastu jer FED ne povećava kamate: 'Svjesni smo nesigurnosti, bit ćemo strpljivi'

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata
Ilustracija, Njujorška burza
 Lucas Jackson / REUTERS

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši sve gubitke od prethodna dva dana, jer su ulagače ohrabrile poruke čelnika Feda da očekuju nastavak rasta gospodarstva i da će biti strpljivi po pitanju povećanja kamatna.

Dow Jones ojačao je 1,77 posto, na 25.024 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 7.183 boda.

Fed ostaje strpljiv

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se odluci čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo.

Još su poticajnije na tržište utjecale njihove poruke da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta gospodarstva i zapošljavanja najizgledniji scenarij daljnjeg razvoja situacije.

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova i još nedavno poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Powell: Svjesni smo nesigurnosti

Na konferenciji za novinare, nakon sjednice Feda, predsjednik središnje banke Jerome Powell nije sasvim isključio mogućnost povećanja kamata u ovoj godini, no kazao je da Fed ima vremena za čekanje.

„Svjesni smo nesigurnosti”, kazao je Powell, osvrnuvši se na usporavanje rasta gospodarstava u Kini i Europi, blokadu rada dijela američkih državnih službi i mogućnost Brexita bez dogovora.

No, na pitanje novinara znači li to da je ciklus povećanja kamata završen, Powell je odgovorio: „Duljina tog razdoblja strpljivosti sasvim će ovisiti o budućim gospodarskim podacima i njihovom utjecaju na gospodarske izglede”.

Ulagače su ohrabrile obje najvažnije poruke Feda, i ta da će biti strpljiv, kao i ta da očekuje nastavak rasta gospodarstva, što je ublažilo sumnje mnogih koji su se plašili znatnijeg usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Uz to, Fed je poručio i to da će tempo smanjenja njegovih bilanci, nagomilanih zbog poticajnih monetarnih mjera tijekom i nakon financijske krize, ovisiti o razvoju ekonomske i financijske situacije.

„U Fedovom priopćenju tržišta su dobila ono čemu su se nadala, uključujući to da će Fed biti strpljiv po pitanju kamata i da će biti fleksibilniji u smanjenju njegovih bilanci”, kaže Mohamed El-Erian, ekonomski savjetnik u Allianzu.

Dobri poslovni rezultati Applea i Boeinga

Snažan rast burzovnih indeksa zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko velikih kompanija.

Zahvaljujući tome, cijene dionica tehnološkog diva Applea i proizvođača zrakoplova Boeinga skočile su više od 6 posto.

Doduše, Apple je izvijestio o padu prihoda i dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju, no to je bilo očekivano, s obzirom na to da je nedavno ta kompanija upozorila ulagače da će joj zbog slabljenja potražnje u Kini rezultati biti slabiji nego što se prvotno procjenjivalo.

U produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Streeta, snažno je porasla i cijena dionice Facebooka jer je najveća društvena mreža u svijetu izvijestila o većem rastu dobiti i prihoda nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Trgovinski pregovori u drugom planu

Zahvaljujući svemu tome, novi krug trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, započet jučer u Washingtonu, bio je u drugom planu.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Neki su analitičari skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

No, ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je uoči nastavka pregovora da očekuje značajan napredak u razgovorima.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,58 posto, na 6.941 bod, a pariški CAC 0,95 posto, na 4.974 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,33 posto, na 11.181 bod.

Na azijskim su burzama, pak, u četvrtak cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,1 posto U Australiji su, pak, pale 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto.

Dolar pod pritiskom

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom nakon poruka Feda da će biti strpljiv po pitanju kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 95,25 bodova, blizu najniže razine u tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 109,35 na 108,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1495 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1440 dolara.

Sankcije Venezueli podržavaju cijene nafte

A cijene nafte rastu treći dan zaredom, ponajviše zbog toga što je Washington uveo sankcije venezuelanskoj državnu naftnoj kompaniji PDVSA, zbog čega se očekuje daljnje smanjenje ponude iz te članice OPEC-a.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljnjih 0,7 posto, na 54,60 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:50