Afera 'Hotmail'

Burno prije odluka: Izmjena u lex Agrokor učinjena prije sastanka Ramljaka i Knightheada

Problem je to što su mailovi poslani 30.3. u tri sata, dok je sastanak održan tijekom dana
Martina Dalić i Ante Ramljak
 Željko Puhovski / Tom Dubravec / Hanza Media

Televizija N1 objavila je jučer dosad, ističe se u tekstu, nepoznate mailove od 30. ožujka 2017. godine koje su, dan prije usvajanja prijedloga lex Agrokor na sjednici Vlade, izmijenili Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, i Branimir Bricelj, član neformalne radne grupe koja je radila na izradi lex Agrokor i koji je naknadno postao konzultant u restrukturiranju koncerna.

Iz mailova je vidljivo kako je promijenjen članak 38 (kasnije 40) na način da je u rečenicu “U tražbine iz operativnog poslovanja ne ulaze tražbine financijskih i kreditnih institucija i imatelja vrijednosnih papira” dodao “osim vezano uz zaduženja s prednosti namirenja”. Na taj način je omogućeno ugovaranje takozvanog roll up kredita prema kojem se za svaku kunu novog kredita omogućava 100-postotna naplata starog kredita.

Sporni dokaz

Napominjući kako je ta odredba unesena na dan sastanka Ante Ramljaka, bivšeg izvanrednog povjerenika Agrokora, s predstavnicima Knighthead Capitala, koji je prethodno kupio veći dio obveznica Agrokora na tržištu i tako postao njegov značajni kreditor, N1 ističe kako bi to mogao biti dokaz da se s Knightheadom dogovorio taj aranžman i da mu se tako pogodovalo jer je, napominju, Knigthead kupovao obveznice na tržištu po cijeni manjoj od nominalne. Međutim, problem za ovakvo tumačenje jest to što su mailovi poslani 30. ožujka u tri sata ujutro, dok je sastanak Ramljaka s predstavnicima Knightheada, prema svjedočenju čelnih ljudi Knightheada, i Martine Dalić, održan tijekom dana 30. ožujka, a ne baš od ponoći do tri ujutro.

Uz to, iz dosadašnjih iskaza Martine Dalić proizlazi da je 29. ožujka poslijepodne održan veliki sastanak u Vladi, na kojem su, između ostalih, bili i Božo Petrov, Ante Šprlje, tadašnji Mostov ministar pravosuđa, Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica Mosta, te drugi dužnosnici HDZ-a i članovi neformalne radne skupine. Kako smo uspjeli doznati, navodno su se dogovorene zakonske promjene unosile na laptopu Marka Bricelja (kojeg nismo uspjeli dobiti za komentar ovih mailova) pa su tako i ove konačne izmjene išle preko njegova laptopa u Vladu.

Nadalje, toga dana se izmjenama predloženog zakona promijenilo to da do tada nadzorno tijelo koje imenuje Ministarstvo gospodarstva postane samo Savjetodavno tijelo te se izbacila odredba koja je predviđala da izvanredni povjerenik mora dobiti odobrenje Vjerovničkog vijeća za angažman savjetnika.

Poruka Pantovčaka

U mailovima se navodi i rečenica “Prilagoditi i ubaciti u dio vezan uz standstill”, čini se u dijelu zakona u kojem se govori o tome da se za vrijeme procesa lex Agrokor neće moći provoditi ovrha nad koncernom. Međutim, u lex Agrokor se nigdje izričito ne navodi standstill aranžman koji su trebali potpisati kreditori i dobavljači s Ivicom Todorićem, nego se čini kako se ovdje standstill aranžman navodi sadržajno, kao neplaćanje starih obveza za vrijeme trajanja procesa lex Agrokor. Jer takav dokaz, da postoji, daleko bi nadmašio sav dosadašnji “dokazni materijal” u aferi Hotmail - dokaz da je Vlada zajedno s nekim vjerovnicima namjerno blokirala donošenje standstill aranžmana Ivice Todorića i vjerovnika i tako trasirala put za donošenje i aktivaciju lex Agrokor. No, ove rečenice, barem je takav dojam, nisu dokaz za takvu tvrdnju.

Međutim, kao i zadnji put kada su u javnosti objavljeni “Hotmailovi”, čitavu priču je na visoku političku razinu opet dignula Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH.

“Neka institucije rade posao do kraja. Nažalost, cijela afera Hotmail nije zatvorena. Temeljna razlika između afere SMS prošloga tjedna i Agrokora jest da je skupina državnih dužnosnika komunicirala neprimjerenim sredstvima komunikacije oko izrade zakona. Nacionalna sigurnost je bila u pitanju, jer se nisu koristile institucije i nisu korištena primjerena sredstava komunikacije”, poručila je jučer predsjednica države.

kaznena odgovornost Tvrdnjom da “afera nije zatvorena”, iako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske doslovno zatvorilo istragu oko afere Hotmail uz službeno objašnjenje Dražena Jelenića, glavnog državnog odvjetnika, kako netransparentnost nije kazneno djelo, Kolinda Grabar-Kitarović izravno je podigla nišan prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Jer, zbog afere Hotmail ostavke su dali Ante Ramljak i Martina Dalić, pa ako nema kaznene odgovornosti, a “afera nije zatvorena”, jedini tko još može dati ostavku jest predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pokušali smo dobiti reakciju iz Ureda premijera na takav istup predsjednice države, ali do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor. Sada se, pak, može samo spekulirati koliko Kolinda Grabar-Kitarović ovom izjavom nastoji skrenuti pozornost s afere SMS, a koliko je to zbilja realno produbljivanje rata unutar HDZ-a.

Bilo je za očekivati da će u iščekivanju presude Visokog trgovačkog suda o žalbama na nagodbu vjerovnika Agrokora i skorog ročišta o izručenju bivšeg vlasnik koncerna Ivice Todorića u Londonu ponovno krenuti medijske bitke vezane uz Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:00