Izvješće Pwc-a

Britansko gospodarstvo uskoro pada na 7. mjesto u svijetu, prestiže ih i bivša kolonija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.12.2018. u 14:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.12.2018. u 14:11

Toby Melville / Pascal Rosignol / Danish Siddiqui / Reuters

London. Mumbai, Pariz

Britanskom gospodarstvu prijeti pad s pozicije petog u svijetu na sedmo mjesto u 2019. godini, kada bi trebalo izaći iz Europske unije, a Francuska i Indija na putu su da ga prestignu, pokazalo je izvješće računovodstvene tvrtke PwC. Bit će to prvi put nakon početka 90-ih da Britanci padaju na sedmu poziciju.

U PricewaterhouseCoopersu (PwC) procjenjuju da će britansko gospodarstvo u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 posto, ali uz pretpostavku da zemlja izbjegne šok povezan s izlaskom iz EU-a bez dogovora.

Za Francusku u PWC-u procjenjuju rast od 1,7 posto a za Indiju od 7,6 posto.

“Velika Britanija i Francuska redovito su mijenjale mjesta na ljestvici, no prigušeni gospodarski rast u Britaniji u 2018. godini i ponovno u 2019. godini vjerojatno će donijeti prevagu Francuskoj", kazao je ekonomist PwC-a Mike Jakeman.

Rang na globalnoj ljestvici bazira se na veličini gospodarstva iskazanoj u američkim dolarima.

Britansko je gospodarstvo usporilo, a vrijednost funte oštro pala, nakon referenduma u lipnju 2016. godine na kojem su se građani odlučili za izlazak Britanije iz EU-a.

U PwC-u očekuju da će se Indija iduće godine popeti na peto mjesto ljestvice, sa sadašnjeg 7. mjesta, dok bi Francuska trebala ostati na šestom mjestu.

“Indija je najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu, s vrlo velikim brojem stanovnika, povoljnim demografskim prilikama i velikim potencijalom za smanjenje zaostatka zahvaljujući niskoj početnoj razini bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku", rekao je Jakeman.

"Gotovo sigurno će se nastaviti uspinjati na globalnoj ljestvici po BDP-a u desetljećima koja dolaze", dodao je.