Posustaje zamah

Britansko gospodarstvo raslo u zadnjem kvartalu, ali tvrtke se spremaju za teška vremena

Nekada vodeća zemlja po stopi gospodarskog rasta sad je pri dnu ljestive zemalja svijeta G7
Britanska premijerka Theresa May
 Profimedia, Press Association

Britansko je gospodarstvo i u trećem tromjesečju raslo snažnim tempom, iako podaci za rujan pokazuju posustajanje zamaha, a naznake težih vremena očituju se i u pogoršanim očekivanjima kompanija, pokazuju u petak objavljeni službeni podaci.

U tromjesečju zaključno s rujnom britanski je bruto domaći proizvod na tromjesečnoj razini porastao 0,6 posto, izvijestio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Na godišnjoj razini aktivnosti u gospodarstvu porasle su tromjesečju porasle 1,5 posto. Dobar tromjesečni rezultat zasjenili su ipak podaci za rujan koji su pokazali stagnaciju aktivnosti drugi mjesec zaredom.

Trgovina je prema ONS-ovim podacima dala značajan doprinos rastu tijekom trećeg kvartala, od 0,8 postotnih bodova, najviše od početka 2016. godine. U trećem je tromjesečju smanjila stopu rasta aktivnosti.

Poslovna su ulaganja pak neočekivano smanjena, za čak 1,2 posto, nadovezujući se na naznake opreza kompanija prije izlaska Britanije iz Europske unije u ožujku sljedeće godine.

Potrošače je zakočilo osjetno jačanje inflacije funte nakon referenduma budući da su plaće rasle slabije od cijena. Neočekivano toplo vrijeme potaknulo ih je ipak na učestale posjete pubovima i restoranima, primjećuje Reuters.

Potrošnja kućanstava ostala je solidna i povećala se za 0,5 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u drugom tromjesečju.

Istraživanja poslovnog raspoloženja iz listopada navode na pretpostavku da će rast vjerojatno naglo usporiti u posljednjim mjesecima ove godine, nakon poticajne osobne potrošnje tijekom toplijeg razdoblja i završetka Svjetskog nogometnog prvenstva.

I britanska središnja banka procjenjuje da će rast u posljednjem tromjesečju biti upola slabiji nego u trećem tromjesečju.Britansko je gospodarstvo usporilo nakon referenduma o Brexitu u lipnju 2016. godine. Nekada vodeća zemlja po stopi gospodarskog rasta u skupini sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 danas je u društvu Japana i Italije koji već dugo zauzimaju dno te ljestvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:39