Nisu bili fer

Britanski Santander kažnjen jer novac preminulih klijenata nije proslijedio nasljednicima

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.12.2018. u 8:39

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.12.2018. u 8:39

The logo of Santander bank is pictured at the entrance of the group's main office in Sao Paulo, Brazil September 5, 2017. REUTERS/Paulo Whitaker - RC1F367D7EE0
Paulo Whitaker / REUTERS

Zgrada Santander banke

Nakon smrti klijenata, britanska podružnica španjolske banke Santander godinama je držala njihove milijune na računima  i odbijala ih je isplatiti najsljednicima, pa joj je Agencija za nadzor financijskog ponašanja (FCA) odredila kaznu od 32,8 milijuna funti. Ocijenila je, navodi Guardian, da banka nije tretirala klijente i njihove najbliže srodnike na fer način jer je zaustavila ili nije završila proces provedbe oporuka, unatoč tome što je bila informirana o slučajevima smrti.

Potvrda oporuke podrazumijeva podmirivanje dugova umrle osobe i podjelu imovine u skladu s njezinom željom. U nekim slučajevima osobe koje imaju pravo na nasljedstvo to i ne znaju zbog propusta banke da utvrdi postojanje novca. Kako navodi FCA, Santander je propustio transferirati čak 183 milijuna funti koji su ostali iza 40.428 preminulih klijenata, a najduže razdoblje u kojem je jedan račun ostao otvoren trajalo je 21 godinu. U jednom slučaju, primjerice, banka nije prebacila novac nasljednicima jer je imala duplicirane dokumente, pri čemu je u jednom bio pogrešan datum rođenja klijenta. 

Izvršni direktor britanskog Santandera Nathan Bostock je kazao kao im je vrlo žao zbog štete koju su uzrokovali propusti pogođenim obiteljima i nasljednicima klijenata. Prihvatili su nalaze FCA i potpunosti su surađivali s istragom.

-Prebacili smo većinu novca klijenata i učinili smo značajan napredak u provedbi procesa nasljeđivanja novca, vodeći računa o osjetljivosti i učinkovitosti usluge koju nudimo predstavnicima ožalošćenih kupaca i onima koji upravljaju imovinom preminulih ljudi, poručili su iz banke. Agencija je pak obećala da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi korisnici bili pravilno zaštićeni.

Tagovi