Štrajk je uzrok

Britanski regulator pozvao Ryanair da putnicima isplati naknadu za otkazane letove

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.9.2018. u 13:23

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.9.2018. u 13:23

, Image: 89425923, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ryanair, ilustracija

Britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) pozvala je Ryanair da putnicima isplati naknadu za letove otkazane zbog štrajkova njegovih radnika u ovom tjednu, objavili su britanski mediji.

Britanski regulatori tvrde da je Ryanair dužan poštivati odgovarajuće propise EU-a dok iz kompanije odgovaraju da će odbaciti zahtjeve za nadoknadom štete, izvješćuje BBC.

Zbog štrajkova u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Portugalu, Italiji i Njemačkoj Ryanair je otkazao 150 letova zakazanih u petak. Otkazanim je letovima pogođeno oko 24.000 putnika, navela je glasnogovornica irske zrakoplovne tvrtke.

Prema odredbi EU-a 261 putnici u slučaju otkazivanja leta imaju pravo na povrat novca odnosno na novi let.

Naknada u rasponu od 125 do 600 eura može se zatražiti i ukoliko je let otkazan unutar 14 dana od zakazanog termina odnosno ako se smatra da je otkazivanje skrivio prijevoznik. Ta se odredba odnosi i na štrajk zaposlenih.

Prijevoznici mogu odbiti isplatu naknade u slučaju "izvanrednih okolnosti", uključujući loše vrijeme i štrajkove kontrolora leta.

Britanski regulatori tvrde da Ryanair mora putnicima isplatiti naknadu budući da štrajkaju njegovi zaposlenici, što znači da kompanija snosi pravnu odgovornost za štrajk.

U Ryanairu pak ističu da su ovotjedne štrajkove potaknule "posade konkurentskih zrakoplovnih tvrtki, sindikati i lobističke skupine", što znači da ih se može svrstati u kategoriju "izvanrednih okolnosti".

"Putnicima se ne isplaćuje naknada kada je odgoda odnosno otkazivanje leta izvan kontrole zračnog prijevoznika", ističe Ryanair u priopćenju.

„Proteklih su godina u Njemačkoj piloti i kabinska posada štrajkali ukupno više od 15 dana pa se od Lufthanse nije tražilo da isplati naknadu putnicima prema Odredbi EU-a 261", ističu u irskoj tvrtki.

"Britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo trebala bi također objasniti zašto nije pokrenula nikakve mjere protiv BA (British Airways) tijekom prošlogodišnjih štrajkova kabinske posade“, dodaju.

Tagovi