Val otkaza

Britanski proizvođač avionskih motora Rolls-Royce ukida 4.600 radnih mjesta

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.6.2018. u 13:30

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.6.2018. u 13:30

Rolls-Royce aircraft engine production, final assembly of V2500 engines for the Airbus A320 family, Dahlewitz, Blankenfelde-Mahlow, Brandenburg, Germany, Europe, Image: 146482284, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Rolls Royce tvornica

Britanski proizvođač zrakoplovnih motora Rolls-Royce objavio je u četvrtak da će do 2020. ukinuti 4.600 radnih mjesta najvećim dijelom u Velikoj Britaniji kako bi smanjili troškove u uvjetima slabije potražnje.

"Predloženim restrukturiranjem koje će osigurati bolje prinose, više marže i veći novčani tok Rolls-Royce najavljuje novu fazu u našim nastojanjima da ubrzamo i pojednostavimo poslovanje", navodi se u priopćenju grupe čiji su motori ugrađeni u Airbusove i Boeingove zrakoplove. Inače, razlog rezova je i izrazito negativno poslovanje Rolls Roycea - tako su prošle godine objavili rekordni godišnji gubitak za 2016. koji je iznosio više od 6 milijardi dolara.

Napominju da će zahvaljujući najnovijem valu otkaza do 2020. uštedjeti 400 milijuna funti (454 milijuna eura) troškova godišnje. Rolls je proteklih godina imao problema zbog slabe potražnje za zrakoplovnim motorima i brodskim pogonskim sustavima.

Prošle su prošle godine ponovo poslovali sa značajnom dobiti, ali najvećim dijelom zahvaljujući oporavku funte.

"Naša tehnologija vodeća je u svijetu i osigurava Rolls-Royceu potencijal za generiranje značajnog profitabilnog rasta", istaknuo je izvršni direktor Warren East povodom objave priopćenja.

"Efikasnija organizacija bazirana na tempu i jednostavnosti omogućit će nam da ispunimo obećanje o višim prinosima i da paralelno ulažemo u budućnost", dodao je East.

U Rollsu procjenjuju troškove najnovijeg vala restrukturiranja na 500 milijuna funti.

"Te će nam promjene pomoći da u srednjem i duljem roku ostvarimo razinu slobodnog novčanog toka višu od kratkoročno zacrtanih oko milijardu funti negdje do 2020. godine", naglasio je čelnik britanske tvrtke.