Druga faza

Britanski duhanski div dovršio pretklinička ispitivanja za cjepivo protiv COVID-a

British American Tobaccou u travnju je najavio da putem svoje američke biotehnološke podružnice Kentucky BioProcessing (KPB) kreće u razvoj cjepiva protiv COVIDA-19
 AFP

Britanski duhanski div, British American Tobacco objavio je kako je dovršio pretklinička ispitivanja za potencijalno cjepivo protiv COVIDA 19 koje je pokazalo pozitivan imunološki odgovor. Zbog te činjenice cjepivo sada ulazi u sljedeću fazu kliničkog ispitivanja na ljudima.

- Svoja smo saznanja proslijedili američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) koja je odobrila pokretanje sljedeće faze. Uz to, investirali smo i u dodatnu opremu kako bi ubrzali razvoj i bili spremni za masovnu proizvodnju – poručili su iz BAT-a.

Naime, British American Tobaccou u travnju je najavio da putem svoje američke biotehnološke podružnice Kentucky BioProcessing (KPB) kreće u razvoj cjepiva protiv COVIDA-19. Tom su prilikom iz kompanije istaknuli kako nemaju namjeru od razvoja cjepiva stvarati profit.

Moguće cjepivo planiraju razviti uz pomoć nove tehnologije 'ubrzanog rasta duhana' koja je pokazala potencijal za brži i sigurniji razvoj cjepiva od klasičnih metoda koje koriste ostale svjetske organizacije.

Kako su iz kompanije tada objasnili, ova nova metoda upotrebe duhana, sigurnija je prije svega zbog činjenice da sadnice duhana koje se koriste u proizvodnji ne nose patogene koji mogu razviti oboljenja. Uz to, riječ je o puno bržem razvoju jer se sastavnice cjepiva u sadnicama duhana akumuliraju znatno brže. Točnije, u novom procesu razvoja sastavnici cjepiva potrebno je oko šest tjedana akumulacije, dok u klasičnoj metodi taj proces može trajati i do nekoliko mjeseci. Osim toga, za razliku od tradicionalnih cjepiva koja često zahtijevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi. U konačnici napominju i kako postoji potencijal postizanja efikasnog imunološkog odgovora kroz samo jednu dozu cjepiva.

U duhanskom divu se nadaju kako će cjepovo biti dovršeno već u lipnju kada bi mogli krenuti s proizvodnjom 3 milijuna doza tjedno.

Inače, KBP je 2014. godine bila jedna od rijetkih kompanija koja razvila efikasan tretman protiv ebole, plasirajući ZMapp zajedno sa američkom kompanijom Mapp BioPharmaceuticals u suradnji s američkim regulatorom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07