Enormni bonusi

Britanska kompanija novom direktoru obećala bonus od 50 milijuna funti pod jednim uvjetom

Ovo nije prvi takav slučaj, veliku raspravu u javnosti razvili su neodavni veliki bonusi
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Novi izvršni direktor britanske online trgovine Boohoo, John Lyttle dobit će bonus od 50 milijuna funti (oko 418 milijuna kuna) ako u idućih pet godina cijene dionice kompanije poraste za 180 posto. Time bi tržišna vrijednost kompanije porasla s 2 milijarde na 5,6 milijardi funti, piše The Guardian

Iako suosnivači ove brzorastuće kompanije Mahmud Kamani i Carol Kane vjeruju kako će Lyttle u tome uspjeti i kompaniju povesti u novu fazu rasta, iz britanskog High Pay centra, koji nadzire isplate bonusa direktorima, upozoravaju kako ovako visoki bonusi nisu nužno dobri.

Naime, ovo nije prvi takav slučaj u posljednjih godinu dana. Veliku raspravu u javnosti izazvali su nedavni bonusi izvršnih direktora Persimmona, Melrosea i GVC Holdingsa.

- Poznato je da se direktorski bonusi kreću oko četiri do pet milijuna funti, tako da se iznosi od nekoliko desetaka milijuna funti svakako mogu smatrati kontroverznima. - kazao je Luke Hildyard, direktor High Pay centra.

- Postoje brojna istraživanja koja ukazuju na činjenicu da bonusi i nisu najveći motiv rada direktora, ali isto tako oni i nisu nužno glavni pokretači kompanije. Velike razlike u plaćama i nagradama među svim zaposlenicima nerijetko može imati negativan efekt na rad - dodao je Luke.

Lyttle bi službeno s radom trebao početi u ožujku iduće godine, dok su iz kompanije poručili kako s realizacijom ovog plana kreću čim je prije moguće. Također su dodali kako će isplate bonusa neće biti prije nego što se ostvari rast vrijednosti dionice od 60 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34